Jakub Forgács Rôzne

Minister spomína na školské časy pod Urpínom: Prvá cigareta i pokus prepašovať pitivo na výlet!

Minister školstva Peter Pellegrini sa vrátil na miesto, kde pred 20 rokmi zmaturoval. V priestoroch banskobystrického gymnázia si zaspomínal na časy, keď ešte dral školské lavice. Čo všetko nám prezradil o svojej mladosti?

Ilustračný obrázok k článku Minister spomína na školské časy pod Urpínom: Prvá cigareta i pokus prepašovať pitivo na výlet!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Z banskobystrického Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského odišiel Peter Pellegrini pred 20 rokmi, ako úspešný absolvent. Dnes sa naň vrátil ako minister školstva, aby tu otvoril nvoý školský rok. Okrem toho si aj zaspomínal na časy, keď ešte túto školu sám navštevoval.

Rešpekt pred chemikárkou

„Bál som sa chémie, aj keď som ju asi vedel, ale vtedy bola pani chemikárka, ktorá tu učila, veľmi prísna a mali sme pred ňou veľký rešpekt. Čo som veľmi rád, tak matematiku som začal chápať asi v druhom ročníku a zistil som, že ma začína baviť,“ povedal Pellegrini, ktorý vraj nemal žiadny taký predmet, ktorý by mu vyslovene vadil, bolo to skôr o profesoroch. „Veľké zážitky sme mali s našim profesorom fyziky, pánom Matonokom, s ktorým sa dali parádne vybaviť veci. Dalo sa aj uliať, keď bolo treba. S ním bola veľká zábava,“ dodal.

Ako sa priznal, ku gymnáziu patrila aj prvá cigaretka, niekde tajne. „Takisto pokus, dopraviť pitivo na školský výlet. Raz sme to dokonca urobili tak, že keď sme už vedeli, kde pôjdeme na výlet, tak spolužiaci dva dni predtým vybrali s "nákladom“ na to miesto, zakopali ho pod strom, pretože sme vedeli, že bude prehliadka batožiny," zaspomínal si minister. Ako podotkol, najhorší zážitok ani nemal a z gymnázia si odniesol iba pekné spomienky.

Najväčší stres vraj zažíval počas maturity. Maturoval zo slovenčiny, matematiky, nemeckého jazyka a informatiky. „Pred skúškou dospelosti som mal najväčší rešpekt. Najhoršie bolo, že som maturoval až vo štvrtok, takže všetci to už mali za sebou a ja som sa ešte musel učiť. Zmaturoval som však na samé jednotky,“ povedal.

Vo výbere povolania mal jasno

„Už keď som prišiel na gymnázium, vedel som, čím chcem byť. Keď sa nás profesorka pýtala, čo by sme chceli v dospelosti robiť, tak ja som povedal, že niečo ako diplomata, veľvyslanca, v obleku a pod. A nakoniec ma k tomu doviedol aj osud,“ pokračoval Pellegrini, ktorému sa tak naplnil sen, vyslovený, keď mal iba 15 rokov.

Ako ďalej spomenul, počas gymnázia konečne prestal byť hanblivý. „Na základnej som bol taký hanblivý, že som sa bál cudzieho človeka spýtať aj to, koľko je hodín alebo si kúpiť lístok na autobus. Takže mi určite trochu zvýšilo sebavedomie a musím povedať, že aj ten všeobecný rozhľad, ktorý mi potom pomohol, správne si vybrať školu A veľmi mi pomohla aj matematika, ktorá bola na ekonomickej vysokej škole základom,“ poznamenal.

„Neviem ako je to teraz, ale v tej dobe sme boli veľmi dobré kolektívy. Nedržali sme pokope iba triedne, my sme spolu fungovali ako celý ročník. Často sme sa stretávali. Na gymnázium spomínam ako na jedno z najkrajších období môjho života, pretože tu vznikli najkrajšie priateľstvá na celý život,“ povedal minister, ktorý sa dodnes stretáva so svojimi bývalými spolužiakmi na rôznych pozíciách. „To zo základnej a ani vysokej školy nezažijete,“ do­dal.

Minister školstva zavítal na banskobystrické gymnázium
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Minister školstva zavítal na banskobystrické gymnázium
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM