Jakub Forgács Správy

Minister odvolal riaditeľa bystrickej nemocnice: Reakcia šéfa Rooseveltky na seba nenechala dlho čakať

Padli hlavy štyroch riaditeľov nemocníc a riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica bol medzi nimi. Ako zareagoval na ministrove slová?

Ilustračný obrázok k článku Minister odvolal riaditeľa bystrickej nemocnice: Reakcia šéfa Rooseveltky na seba nenechala dlho čakať
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali už včera, minister zdravotníctva Viliam Čislák sa s troma riaditeľmi štátnych nemocníc, ktoré uzavreli predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy, dohodol na odchode z funkcie. Konkrétne išlo o riaditeľov banskobystrickej, trnavskej a popradskej nemocnice. Čislák sa na odchode z funkcie dohodol aj v prípade riaditeľa košickej nemocnice, ktorej vedenie vybralo upratovaciu službu bez verejného obstarávania. „Bol tam porušený zákon o verejnom obstarávaní,“ konštatoval.

„Zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách, neboli predmetom rokovania vlády a ani jej neboli predložené,“ povedal včera Čislák na brífingu. Dodal, že v tejto veci si uvedomuje aj zodpovednosť ministerstva zdravotníctva, lebo malo riaditeľov nemocníc informovať o tom, že zmluvy majú ministerstvu poslať na posúdenie.

Reakcia na seba nenechala dlho čakať a svoje vyjadrenie k tejto veci poskytol médiám aj riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica Vladimír Baláž.

Prinášame vám needitovanú reakciu Vladimíra Baláža v plnom znení:

"Po zvážení celej situácie okolo procesu verejného obstávania na liečebnú výživu a stravovanie som dňa 10.12.2014 oznámil ministrovi zdravotníctva SR, že sa vzdávam funkcie riaditeľa FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Nie som si vedomý nášho pochybenia. Právny názor ktorým disponujeme, sa nestotožňuje s názorom Ministerstva zdravotníctva SR. Ak bolo podmienkou platnosti zmluvy s dodávateľom služby stravovania predložiť zmluvu Vláde SR, bolo to povinnosťou Ministerstva zdravotníctva SR, nie nemocnice.

Riešením havarijného stavu stravovacej prevádzky sa už niekoľko rokov zaoberali spolu tri vedenia nemocnice. Avšak nebolo reálne ubrať na jej rekonštrukciu len tak jednorázovo niekoľko miliónov z rozpočtu nemocnice. Preto nás potešilo, že sa našla ochotná spoločnosť, investovať do rekonštrukcie. Považovali sme to za prínosné riešenie, pretože pacienti tak budú vďaka novým technológiám a tabletovému systému dostávať počas hospitalizácie stravu pripravenú vo vyhovujúcich podmienkach, teplú a esteticky naservírovanú. Naši zamestnanci sa budú stravovať v dôstojných priestoroch. Počas celého procesu výberu dodávateľa a príprav zmlúv sme konali obozretne, aby sme dodržali všetky zákonné postupy. Cena, ktorú nám ponúkol víťazný uchádzač, bola najnižšia a porovnateľná s našimi prepočtami za stravnú jednotku aká by nám vyšla, keby sme do rekonštrukcie investovali vlastné zdroje.

S nechuťou odmietam spôsob a formu akou médiá a niektorí politici vykonštruovali celú kauzu a očiernili meno nemocnice, mňa, kolegov z ostatných nemocníc aj samotného dodávateľa."

Zdroj: tasr / dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM