Monika Obrtalová Rôzne

Minister dnes v Bystrici zasadil štyri lipy

Pri príležitosti Svetového dňa Zeme navštívil minister životného prostredia Jozef Medveď Obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, kde zasadil prvé stromčeky v novom parku.

Hlavným cieľom celej akcie bolo založenie prvého parku na počesť výročia Dňa Zeme. //„Každý rok plánujeme vybudovať jeden park, vždy v inom meste Slovenska a ako prvú sme si vybrali Banskú Bystricu práve preto, že na Tajovského ulici je najväčšia koncentrácia stredných a vysokých škôl a aj stredísk zameraných na životné prostredie.“ //Ďalších tridsať stromov vysadia študenti strednej školy sami. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky chce týmto zaviesť tradíciu zakladania parkov aj v budúcnosti, aby sa stala neoddeliteľnou súčasťou osláv Svetového dňa Zeme.

Okrem symbolického sadenia líp pred budovou školy dal minister priestor aj študentom. Tí sa v diskusii zamerali hlavne na oblasť enviromentalistiky. Na otázky týkajúce sa problémov s premnožením niektorých druhov zvierat, stromov napadnutých škodcami či výstavby ciest v chránených oblastiach východného Slovenska však trpezlivo odpovedal.

Svetový deň Zeme si pripomíname už od roku 1970, každoročne 22. apríla. Vtedy vedci, hlavne ekológovia zo Spojených štátov amerických, vyzvali na spoločné celosvetové úsilie za ochranu planéty. Skutočne svetovým sa však stal až v roku 1990, kedy začalo iniciatívne pôsobiť Medzinárodné ústredie Svetového dňa Zeme so sídlom v Kalifornii.

Autor: Dominika Mojžišová, Lucia Nemcová

Den zeme
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM