Jakub Forgács Rôzne Rôzne

Minimestečkom to v Bystrici ešte nekončí: Plány sú megalomanské, bronz, hudba aj striekajúce fontánky!

Barbakan, banskobystrické námestie, či Múzeum SNP... Mladý sochár vytvoril zmenšeninu známych dominánt nášho mesta. V rozhovore nám prezradil viac nielen o tom, ako vznikali, ale tiež o smelých plánoch, ktoré sa inak, ako megalomanské, asi ani nedajú nazvať.

Ilustračný obrázok k článku Minimestečkom to v Bystrici ešte nekončí: Plány sú megalomanské, bronz, hudba aj striekajúce fontánky!
Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienka vytvoriť drevenú maketu centra mesta a dominánt Banskej Bystrice s názvom Medená perla na Hrone, ktorá je umiestnená na podstavci na Námestí Slobody, skrsla v hlave Igora Šimega, organizátora Banskobystrického Montmartre. Ten si na pomoc prizval šikovného sochára Martina Jánoša, ktorý sa pustil do práce. „Už sme to plánovali na minulý ročník Montmartre, ale nejako to vydalo až tento rok. Celá realizácia prebehla asi tri mesiace pred osadením,“ uviedol pre Bystrica 24 Martin Jánoš.

Podľa máp aj pôdorysov

Ako ďalej spomenul, prvá etapa projektu bola financovaná vyslovene zo súkromných zdrojov Banskobystrického Montmartre. „Riešili sme, ako obsiahnuť čo najviac a pritom, aby sme sa zmestili do balíku. Hotový je základ elipsy námestia a načrtnuté sú jeho základné dominanty ako Hodinová veža, obelisk, fontána, Mariánsky stĺp. Ďalej sú to Pamätník SNP, Barbakan a nákupné centrum Europa,“ vymenoval Jánoš.

„Materiálom je drevo, kombinovaná technika akryl a nejaké patiny. Celé toto dielo som realizoval ja a naše nezávislé umelecké združenie 2d3dgroup. Na maliarskej časti spolupracovala moja snúbenica Adriana Bútorová, ktorá mala dekoračnú úlohu. Lebo tam už hrozilo, že začneme vyrezávať okienka, nejako to frézovať, ale to by bolo zase na ďalšie dva – tri týždne, takže sme to riešili takto a ja si myslím, že to vypálilo celkom fajn,“ povedal.

Maketu vytváral podľa máp, pôdorysov, aby to bolo čo najpresnejšie, ale bol limitovaný rozmermi. „Muselo sa to celé deformovať, lebo keď si vezmete, že pôdorys Europy je o polovicu väčší, ako celé námestie… Natláčalo sa to teda do tej mierky,“ pokračoval so slovami, že keď sa to už celé začalo deformovať, tak sa snažili veci zjednodušovať a podať tak, aby sa to ľuďom čo najviac páčilo.

Megalomanské plány

„Tá maketa má vo finále slúžiť kvázi ako orientačný bod, napríklad aj pre turistov. Preto bolo dôležité aj umiestnenie na podstavci na Námestí Slobody. Lebo tu je ako keby vstup do mesta a už je tam hneď Pamätník SNP, podľa ktorého sa viete približne zorientovať,“ vysvetlil.

To, čo teraz nájdete na podstavci, by však zďaleka nemalo byť všetko. Maketa sa má časom rozrásť. „Oči máme veľké. Autor projektu podľa mňa až megalomanské. Za nejaké tri roky by z toho mal vzniknúť kvázi kruhový objazd s priemerom 22 metrov a celé to má byť v bronze, interaktívne, má tam tiecť voda, striekať fontánky, hrať hudba… Uvidíme, aká bude realita,“ uviedol sochár.

„Určite by sme maketu chceli rozšíriť o celé historické centrum, priľahlé uličky, Štátnu vedeckú knižnicu, Evanjelický cintorín a na druhej strane zase o Národnú a Kapitulskú ulicu,“ vymenoval so slovami, že keď už ide úplne do toho megalomanského, čo by chceli dosiahnuť za tri roky, tak to plánujú potiahnuť až od železničnej stanice, cez Hron, aby tam boli základné orientačné body.

„Zatiaľ sa na nových prvkoch nepracuje, uvidíme, ako to vypáli,“ povedal Jánoš s tým,že ohlasy sú vraj zatiaľ celkom dobré, či už z profesionálnej brandže, ale aj od ľudí. Zrazu sa tam podľa jeho slov začali motať, čo dovtedy, okolo špekáčika ani okolo chrasty, nebolo. „A napríklad hneď, keď sme to tam ešte ani poriadne nemali nainštalované, vybehla teta z obchodu oproti so slovami: "Konečne niečo pekné!“," doplnil s tým, že toto dielo je práve pre ľudí.

Z počasia strach nemá

Najnáročnejšie na celom projekte bolo podľa slov Jánoša zosúladenie jeho, ako realizátora a autora projektu, ako vizionára a dať to do reálneho stavu, ktorý sa dá zrealizovať, zaplatiť a aby to aj dobre vyzeralo. „Tá komunikácie medzi zadávateľom a autorom je vždy o nejakých kompromisoch. Ale verím, že aj jedna a aj druhá strana sú spokojné, nehovoriac o divákovi,“ vysvetlil.

Výčinov počasia sa vôbec neobáva. „Je to drevo v exteriéri, napustené, naimpregnované, napatinované akrylom, čo je bežný postup osádzania sôch v exteriéri. Čo sa týka vandalov, môže sa stať, že aj počas tohto rozhovoru to niekto rozoberá. Dali sme to ľuďom, je to vonku, tak nech sa páči,“ poznamenal Jánoš.

Dokonca je podľa jeho slov pozitívne, že niektoré maličké prvky nie sú úplne upevnené a stále tam sú. Niektoré sa poodlepovali, ale ľudia sa s nimi vraj zabávajú, deti sa tam hrajú… „Do ostatného by som neodporúčal ani kopať, lebo to je na kovových platniach, ukotvené na tŕňoch, to skôr hrozí úraz ako reálne zničenie,“ doplnil.

Medenú perlu na Hrone si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Dychberúce zábery mladého bystrického fotografa: Paráda, ako Vlado dokázal zachytiť krásy nášho mesta!

Centrum mesta sa scvrklo: Takto ste Bystricu ešte nevideli
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM