Monika Obrtalová Rôzne

Mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva neprinieslo ovocie

Na druhom mimoriadnom zasadnutí poslancov mestského zastupiteľstva v tomto roku sa riešili najmä otázky týkajúce sa rozpočtu mesta Banská Bystrica. Výpadok podielových daní ako jedného z najväčších zdrojov financií spôsobil, že v mestskej kase do dne

„Združenie miest a obcí Slovenska avizovalo, že niektorým obciam hrozí čoskoro bankrot. My našťastie v tejto situácii nie sme, ale od začiatku roka sme okrem výpadku podielových daní zaregistrovali aj o 40 percent nižšie príjmy z predaja nepotrebného mestského majetku, a preto musíme konať,“ povedal vo svojom príhovore primátor Ivan Saktor, ktorý bol zároveň aj predkladateľom návrhu rozpočtu mesta Banská Bystrica. V dôsledku prázdnej pokladnice musí mesto nájsť iné príjmy, ktoré by dieru vo výške 1,69 miliónov eur zaplátali. „Musíme začať s tvrdou finančnou disciplínou. Treba presunúť niektoré položky, naviazať rozpočet na skutočné príjmy, zobrať si krátkodobý úver a vyrovnať sa s celou situáciou bez osobných alebo skupinových záujmov,“ prízvukoval Saktor.

Podľa primátorových slov sa zlá finančná situácia nedotkne ani plánovaných investícií, ani samotných Bystričanov. „Pokračujeme v dokončovaní mestskej radnice, plážového kúpaliska, krytej plavárne a takisto riešime aj prestavbu autobusovej stanice. Dúfam, že občania budú trpezliví, keď budú mať v letných mesiacoch k dispozícii menej spojov MHD, keď sa trávnaté plochy okolo ich bytoviek nebudú kosiť načas, keď sa práve teraz nebude opravovať konkrétny mestský objekt, pokiaľ nie je v havarijnom stave,“ pokračoval primátor v príhovore.

Mesto do konca tohto roku počíta s celkovým sklzom v rozpočte vo výške 2 120 000 eur. Banku už v predchádzajúcich dňoch požiadali o odklad istiny na sumu takmer 700 tisíc eur, no peniaze stále chýbajú. Návrhy niektorých poslancov ako zvýšiť príjmy mestskej pokladnice sa na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva nestretli s dobrým ohlasom. Ani jeden z podávaných návrhov neprešiel hlasovaním, preto bude musieť mesto hľadať ďalšie spôsoby, ako tento problém čo najskôr vyriešiť.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM