Jakub Forgács Kultúra

Milovníkov kníh v Bystrici poteší špeciálna akcia. Knihovníci v netradičnom prestrojení

Aj vy sa radi začítate do dobrej knihy? Potom si nenechajte ujsť Týždeň slovenských knižníc v Štátnej vedeckej knižnici!

Ilustračný obrázok k článku Milovníkov kníh v Bystrici poteší špeciálna akcia. Knihovníci v netradičnom prestrojení
37
Galéria
Zdroj: TASR

Okolo 40 miliónov zväzkov kníh v takmer štyroch tisíckach registrovaných knižníc – to je údaj, ktorý budú v týchto dňoch skloňovať laici i profesionálni knihovníci na podujatí, ktoré v pondelok už po 18. raz otvára brány stánkov kultúry na celom Slovensku. Do tohtoročného Týždňa slovenských knižníc s podtitulom Knižnice pre všetkých, organizovaného Slovenskou asociáciou knižníc a Spolkom slovenských knihovníkov a knižníc, sa viacerými aktivitami zapája i Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici.

„Počas celého týždňa, denne od 10:00, bude návštevníkov niekdajším Župným domom v Lazovnej ulici, ktorý je sídlom ŠVK, sprevádzať napríklad Mária Terézia, Terézia Vansová či župan Zvolenskej župy v rokoch 1759 – 1769 Ján Erdődi. S profesionálnymi knihovníkmi v dobových kostýmoch z čias života týchto významných osobností slovenských a uhorských dejín si záujemcovia môžu detailne pozrieť zákutia našej knižnice. Dostanú sa aj na druhú stranu pultu, kam obyčajne nechodia. Označení visačkou ‚Dnes som knihovník ja…‘ môžu katalogizovať, archivovať, triediť a vypožičiavať knihy čitateľom presne tak, ako to v knižniciach robia profesionáli,“ priblížila Laššáková, manažérka kultúry ŠVK.

Súčasťou Týždňa slovenských knižníc v banskobystrickej knižnici bude tiež výstava kníh s podpismi autorov venovaných fondu ŠVK, pracovný seminár k dejinám knižnej kultúry, nazvaný Zaži knihu na vlastnej koži, prehliadka historického fondu s unikátnymi dielami z čias Márie Terézie, stretnutie s novými metódami výučby cudzích rečí – Babylon jazykov III. ako i stretnutie s prekladateľkou z nemčiny Veronikou Deákovou.

Záver Mesiaca knihy bude už tradične patriť Noci s Andersenom, medzinárodnému podujatiu, ktoré k čítaniu kníh každoročne pritiahne aj mnoho najmenších čitateľov.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy jari v uliciach Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krása jari v uliciach Bystrice. Sídliská zaplnili snežienky a prvosi
37
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM