Jakub Forgács Rôzne

Milovníci vodných športov si na Hrone prídu na svoje: Rieku už splavovali Juhoafričania aj Číňania

Leto neponúka iba možnosti čľapkania sa na kúpaliskách. Ak ste dobrodruh, môžete sa na Hrone nechať unášať prúdom rieky na kajaku, či rafte, tí najodvážnejší až po Dunaj. Vyskúšali si to už domáci, ale splavu neodolali ani cudzinci z exotických krajín.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci vodných športov si na Hrone prídu na svoje: Rieku už splavovali Juhoafričania aj Číňania
Zdroj: TASR

Obec Slovenská Ľupča patrí medzi vyhľadávané vodácke „destinácie“. Lodenica na Mlynčoku je najmä počas letných slnečných víkendov plná vodákov. Počas sezóny sa ich tam denne vystrieda vyše stovky.

Partia nadšencov vodáckeho športu

Lodenica na Mlynčoku sa nachádza na ľavom brehu rieky Hron na riečnom kilometri 192,3 a na jednom z celoročne splavných úsekov. Vybudovali ju ešte pred 12 rokmi a od roku 2006 ju prevádzkuje partia nadšencov vodáckeho športu.

„Sezónu otvárame každoročne 1. mája, teraz je to už deviata sezóna. Najviac ľudí tu máme počas leta, závisí to vždy od počasia. Tým, že sa začali prázdniny, je to tu hustejšie,“ uviedla spolumajiteľka lodenice Zuzana Šikulová. Chodia tam najmä Slováci, zo zahraničia Česi. Podľa Šikulovej tam mali už aj ľudí z Juhoafrickej republiky, Číny, Anglicka či Francúzska.

Splavovali už aj po Dunaj

„Mnohí sa k nám vracajú každý rok. Hoci tvrdia, že chodia aj na iné rieky, väčšinou prídu do Ľupče a zložia si tu svoje stany,“ dodala. „Lode si objednávajú dopredu, pretože víkendy máme takmer vždy obsadené. Kapacita je okolo 100 ľudí. Ak prídu začiatočníci, poradíme im menej náročné trasy, napríklad z Nemeckej k nám, čo je 12 kilometrov po vode. Za dve hodinky sa to dá zvládnuť. Odporučíme im rafty, ktoré sú širšie a stabilnejšie. Do Nemeckej ich vyvezieme,“ uviedla.

„Skúsenejší vodáci, keď je veľa vody, idú až z Horehronia z Polomky. Mali sme aj dve skupiny, ktoré išli až po Dunaj. Dá sa to zvládnuť za sedem – desať dní,“ vysvetlila Šikulová, ktorá doplnila, že vodáci si trasy vyberajú podľa chuti, nálady a počasia.

Lodenica poskytuje plný servis pre záujemcov o splav Hrona. Okrem lodí im požičajú aj pádla, vesty, vodotesné sudy a pumpy. Kto zostane na brehu stanovať, môže si uvariť guláš, občerstviť sa v bufete, zahrať plážový volejbal i stolný tenis. V lodenici organizujú aj koncerty miestnych skupín.

Lodenica na Mlynčoku láka milovníkov vody
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM