Kultúra

Milovníci kníh, TOTO by ste si nemali nechať ujsť: Univerzitná noc literatúry opäť v našom meste!

Na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela sa stretnú ľudia bez rozdielu veku a akýchkoľvek bariér, ktorí však majú jedno spoločné - lásku ku knihám. Tentoraz však knihy neotvoria oni sami, ale vypočujú si ich čítanie.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci kníh, TOTO by ste si nemali nechať ujsť: Univerzitná noc literatúry opäť v našom meste!
Zdroj: TASR

Zažite atmosféru čítania na akademickej pôde a príďte na Univerzitnú noc literatúry (UNL), ktorá má po úspešnom nultom ročníku svoje pokračovanie. Aj tento rok pre vás študenti a študentky Univerzity Mateja Bela (UMB) chystajú nezabudnuteľné chvíle s literatúrou, ktorú vám v zákutiach Filozofickej fakulty predstavia osobnosti spojené s univerzitou či mestom Banská Bystrica. Nenechajte si ujsť možnosť opäť vstúpiť do zasadacej miestnosti dekana Filozofickej fakulty UMB, navštíviť Univerzitné pastoračné centrum, ale aj nové priestory, ktoré pre vás pripravili.

Aj v posunkovej reči

Podujatie Univerzitná noc literatúry získalo cenu Srdce na dlani v kategórii Dobrovoľnícky projekt roka v Banskobystrickom kraji, čo bolo pre tím vyvrcholením zadosťučinenia za jeho nultý ročník a zároveň hnacím motorom pre organizáciu podujatia aj v tomto roku. „Inšpirovali sme sa myšlienkou medzinárodného podujatia European Literature Nights s cieľom priblížiť súčasnú literatúru širokému publiku inovatívnym spôsobom prostredníctvom série verejných čítaní a sprievodných akcií,“ uviedla Marta Ševcová, členka organizačného tímu UNL.

„Univerzitná noc literatúry je akciou, na ktorej sa chceme prostredníctvom literatúry stretnúť bez rozdielu veku a akýchkoľvek zdravotných bariér. Aj preto sme opäť oslovili komunitu Nepočujúcich a všetky čítania budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka. Tento rok spolupracujeme tiež s občianskym združením PONS (Pomoc Osobám Neschopným Samostatnosti), ktorého členky na organizovaní projektu aktívne participujú. To, že literatúra nepozná žiadne hranice, ani vekové, tento rok opäť dokážeme špeciálnym stanovišťom určeným deťom a detským kútikom. Takto chceme demonštrovať neobmedzenosť umenia pre všetkých a zároveň zdôrazniť jeho blahodarné účinky a potrebu pre dušu každého z nás,“ pokračovala.

Čítanie na siedmich stanovištiach

V deň konania podujatia dostanú návštevníci a návštevníčky na svojom prvom stanovišti (začať môžu ľubovoľným) tzv. „literárny pas“, obsahujúci základné informácie o literárnych dielach a ich autoroch, sponzoroch a partneroch projektu, mapku stanovíšť a tiež pole na pečiatky. Čítanie ukážok bude prebiehať simultánne na siedmich stanovištiach rozmiestnených v priestoroch Filozofickej fakulty UMB a blízkom okolí. Každé čítanie bude trvať 15 minút, potom budú mať návštevníci 15 minút na presun na ďalšie stanovište podľa vlastného výberu. Čítania tak budú trvať 3,5 hodiny, po nich bude nasledovať spoločné stretnutie všetkých účastníkov a účastníčok v priestoroch V-clubu.

„Tí, ktorí absolvujú všetkých sedem stanovíšť a nazbierajú tak všetkých sedem pečiatok, budú mať možnosť prostredníctvom vyplneného literárneho pasu zapojiť sa do tomboly a vyhrať ceny v podobne rôznych sponzorských predmetov,“ povedala Ševcová s tým, že tiež získajú možnosť zakúpiť si čítané knihy za zvýhodnenú cenu, ktoré dodá partnerské vydavateľstvo Premedia. V prípade, že si rodičia budú chcieť nerušene vypočuť čítania, pre svoje ratolesti môžu podľa jej slov využiť detský kútik s profesionálnym dozorom študentiek Pedagogickej fakulty UMB.

Súťažíte o hodnotnú cenu

„Pýtate sa, prečo sme doteraz nespomenuli mená čítajúcich a knihy, ktoré sme pre vás tento rok vybrali? Nie je to chyba. Rozhodli sme sa spríjemniť vám čakanie na samotnú akciu súťažou, ktorá prebieha na našej facebookovej stránke Univerzitná noc literatúry. Každý týždeň hádate podľa podsúvaných indícií meno čítajúceho/čí­tajúcej, názov a autora/autorku čítanej knihy,“ uviedla so slovami, že kto prvý uhádne všetky tri neznáme, získa hodnotnú cenu (knihu). Nezabúdajte, stanovíšť je sedem, preto stále máte šancu, zapojiť sa do súťaže a vyhrať. Pre viac informácií navštívte spomínanú facebookovú stránku.

„Podporte nás svojou účasťou, príďte si v stredu 15. apríla 2015 do priestorov Filozofickej fakulty UMB vypočuť kvalitnú literatúru, ktorej čítanie sa začne naraz na všetkých stanovištiach o 17:30 na Tajovského 40. Dovtedy sa zapojte do našej facebookovej hry a súťaže, sú pripravené práve pre vás,“ dodala na záver Ševcová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM