Michal Majer Rôzne

Miera nezamestnanosti je v Bystrici stále relatívne nízka

Miera evidovanej nezamestnanosti v okolí Banskej Bystrice minulý mesiac poklesla na hodnotu 8,51 percenta, čo je druhý najlepší výsledok v tomto roku. Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny patrí náš okres medzi tie časti krajiny, v

Najlepšie v rámci Slovenska obstála už tradične Bratislava, kde bola priemerná nezamestnanosť len 3,94 percenta. Aj tu je však citeľný vplyv doznievajúcej krízy, keď až v štyroch bratislavských okresoch z piatich miera evidovanej nezamestnanosti stúpla. Regiónom s najvyšším percentom ľudí bez práce je stále Rimavská Sobota, kde je bez práce každý tretí človek. Zle sú na tom aj okresy Revúca a Rožňava, kde je nezamestnanosť 29,15%, resp. 25,39%.

Spomedzi okolitých okresov má najnižšiu mieru nezamestnanosti Zvolen, kde dosiahla hodnotu 9,24 percenta. Omnoho horšie sú na tom okresy Žiar nad Hronom a Brezno. V prvom menovanom je nezamestnanosť na úrovni 14,09%, v druhom 16,85%. Banská Bystrica spolu so Zvolenom vytvára „silnú dvojku“ miest, ktoré vylepšujú štatistiku Banskobystrického samosprávneho kraja. Ten sa borí s najhoršími číslami v rámci Slovenska – bez práce je v ňom až 18,44 percenta ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

V nasledujúcom mesiaci sa očakáva opätovný nárast počtu uchádzačov o zamestnanie. September totiž na úradoch práce patril študentom, ktorí sa po skončení školy prvýkrát evidovali ako nezamestnaní. Existuje preto predpoklad, že aj v Banskej Bystrici počet ľudí bez práce výraznejšie stúpne.

gr Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM