Jakub Forgács Správy

Mičev o nepozvaní Kotlebu na oslavy výročia SNP: Pán župan má iné videnie sveta

Tisíce ľudí a množstvo pozvaných hostí. Aj tak vyzerali bystrické oslavy 72. výročia SNP. Na adresu Mariana Kotlebu však padli ostré slová!

Ilustračný obrázok k článku Mičev o nepozvaní Kotlebu na oslavy výročia SNP: Pán župan má iné videnie sveta
Zdroj: TASR

Hlavný organizátor pondelkových osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) Múzeum SNP v Banskej Bystrici odhaduje, že na celodenné oslavy vrátane sprievodného programu prišlo okolo 10 000 ľudí, čo je každoročne už takmer bežná návštevnosť.

Ako konštatoval generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev najväčším lákadlom pre nich bol po prvý raz vystavený povstalecký tank Lt vz. 38, ktorý sa múzejníkom podarilo zachrániť po vyše 70 rokoch. Práce na jeho zrekonštruovaní trvali viac ako rok. Dali ho dokopy aj digitálne, čo oslovilo najmä mladú generáciu, a to bol cieľ múzea.

Veľkú pozornosť návštevníkov pútal aj veliteľský bunker, ktorý v pondelok sprístupnili v areáli Skanzenu ťažkej bojovej techniky. Dozvedeli sa, odkiaľ sa vydávali rozkazy, riadil boj a ako fungovala armáda počas SNP. Viacero atrakcií najmä pre deti pripravili vojaci.

Múzeum ani tentoraz na oslavy SNP nepozvalo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu. „Prirodzene, že nie, pretože pán župan má iné videnie sveta než ľudia, ktorí tu dnes boli,“ reagoval v pondelok Mičev.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerali tohtoročné oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici!

Čítajte tiež:

FOTO: Politická špička prehovorila na oslavách SNP: Kiska o fašizme, Fico o nenávisti

FOTO: Jedinečné zábery veľkých osláv v Bystrici: 1. výročie SNP na dobových fotkách

V OBRAZOCH Oslavy 72. výročia SNP v Bystrici
28
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM