Jakub Forgács Rôzne

Mexický street artista, ktorého do Bystrice priviedla láska: Takto krásne zatraktívňuje priestory mesta pod Urpínom!

Je mladý, šikovný a hoci sa nenarodil pod Urpínom, má značnú zásluhu na vzhľade Banskej Bystrice. Reč je o mladom street artistovi, ktorého diela môžeme obdivovať v Mestskom parku, ale aj uličke v centre mesta. Pre náš portál sme ho vyspovedali v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Mexický street artista, ktorého do Bystrice priviedla láska: Takto krásne zatraktívňuje priestory mesta pod Urpínom!
Zdroj: Dnes24.sk

Street artista Sergio Chek Zaldo (30) pochádza z mexickej Xalapy, ale už dva roky žije v Banskej Bystrici. Na Slovensko prišiel, pretože, sa v Mexiku stretol s Bystričankou, ktorú si zobral a majú spolu aj malého syna. „Street artu sa venujem asi 10 rokov. Robím hlavne technikou stencil (pomocou šablón) a plagáty,“ povedal pre Bystrica 24 Sergio, ktorý v Banskej Bystrici učí španielsky jazyk.

Od lámp k uličke

Sergio sa v našom meste už minulý rok spolupodieľal na projekte dekorácie lámp v Mestskom parku. Už pár týždňov však Bystričania môžu jeho dielo sledovať aj vďaka projektu Banskobystrického okrášľovacieho spolku s názvom Farebná ulička, skrášleniu Krížnej ulice, ktorá sa tiahne od Tržnice po Štátnu vedeckú knižnicu na Lazovnej ulici. Tá nedávno prešla veľkou premenou. Vďaka práci dobrovoľníkov z nej zmizli grafity, vymaľovala sa stena a tiež dlažobné kocky chodníka.

Práve maľba siluety Banskej Bystrice na stene je dielom tohto šikovného umelca. Ako sa vôbec dostal k jej realizácii? „Ľudia, ktorí sa podieľali na iniciatíve dekorácie lámp v Mestskom parku, organizovali aj tento projekt. Páčila sa im moja práca v parku, a tak ma požiadali, aby som sa podieľal na projekte Farebná ulička,“ povedal Sergio.

Organizátori projektu mali podľa jeho slov ideu, vytvoriť siluetu mesta. „Potom už bolo na mne, aby som odprezentoval moju perspektívu. Pracoval som na tom asi jeden mesiac. Bol som dosť zaneprázdnený prácou a dieťaťom, takže som nemal veľa času,“ priznal so slovami, že využil každú voľnú chvíľu, čo som mohol.

„Z môjho pohľadu som reprezentoval najdôležitejšie historické pamiatky v Banskej Bystrici prostredníctvom šablónovej techniky,“ pokračoval v rozprávaní umelec, ktorý v tejto chvíli ďalšie podobné projekty v meste neplánuje.

V Mexiku sú ľudia veselší

Keď Sergio porovnáva svoju domovinu so Slovenskom, vidí viaceré rozdiely. „V Mexiku sú ľudia veselší, môžete tam cítiť latinskoamerického ducha, pozdravia sa na ulici, pozývajú vás domov. Mexické jedlo je tiež veľmi odlišné: kukuričné tortilly, korenené omáčky, mango, avokádo, čokolády a mezcal sú veľmi typické,“ vymenoval Sergio.

„Pre Mexičanov je ťažké, dostať sa na Slovensko, ale stále nie nemožné. Xalapa je mesto v horách, podobne ako Banská Bystrica, takže lesy a chlad sú mi známe. Najnižšia teplota v Xalape bola však iba 0 stupňov. Sneh a zimá sú preto pre Mexičana veľmi prekvapivé,“ priznal.

Najobľúbenejším vrch Urpín

Aj pod Urpínom našiel mnoho krás, ktoré ho dokázali zaujať. „V Banskej Bystrici ma zaujala história, príroda, umenie, sútok ideológie, myšlienok a udalostí, ktoré boli prítomné v histórii Banskej Bystrice, Slovenska a Európy,“ spomenul so slovami, že jednou z vecí, ktoré si cení najviac, je kultúrny život v meste

Ako priznal, tiež má rád tradičné slovenské jedlá. „Samozrejme, halušky, kapustnicu, fazuľovicu, šošovicovú polievku, guláš, niekedy klobásu, ale tiež koláče a pivo sú veľmi dobré,“ povedal Sergio.

A ktoré miesto je pre neho v Banskej Bystrici to najobľúbenejšie? „Jednoznačne vrch Urpín,“ podotkol. Ako dodal, vo voľnom čase sa rád prechádza s rodinou v parku, vyrazí si von s priateľmi, navštevuje kino, divadlo, bicykluje sa a rád počúva živú hudbu.

Čítajte tiež:

Aj tomuto musí čeliť ortopéd v Bystrici: Neskutočne zašpinené deti, v sadre hmyz aj če!

Fotograf spod Urpína miluje detaily a miznúci svet: Krásne zábery z nášho mesta, ktoré dostanú každého Bystričana

Foto: archív Sergia Cheka

FOTO: Bystrickú uličku zdobí krásna silueta mesta, dielo šikovného umelca
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM