Jakub Forgács Samospráva

Mestský poslanec Michal Škantár otvorene: Vypichnem tri oblasti, ktoré by si v Sásovej zaslúžili zmenu

Zastupujú nás a rozhodujú o chode mesta... Banskobystrickí poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy Nielen o tom, s čím sa na nich obracajú obyvatelia, nám v rozhovore prezradil mestský poslanec Michal Škantár.

Ilustračný obrázok k článku Mestský poslanec Michal Škantár otvorene: Vypichnem tri oblasti, ktoré by si v Sásovej zaslúžili zmenu
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci sa vo svojich volebných obvodoch skutočne nenudia. Niet sa čomu čudovať, veď v tak veľkom meste ich máme iba štyri. Volebný obvod č. 3 tvoria Sásová a Rudlová. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Martin Klus, Vladimír Pirošík, Milan Lichý, Matej Bučko, Jakub Gajdošík, Pavol Bielik, Martin Turčan, Matúš Molitoris, Tomáš Štrba, Michal Škantár. Práve s posledným menovaným poslancom sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice.

„Sásová zo všetkých sídlisk žije kultúrou asi najviac a toto si myslím, že je akousi charakteristickou črtou nášho sídliska. Svedčí o tom aj fakt, že z roka na rok rastie počet kultúrno-športových podujatí a hlavne záujmu zo strany ľudí niečo na našom sídlisku robiť,“ začal svoje rozprávanie Škantár.

Oblasti, ktoré si zaslúžia zmenu

Ako ďalej spomenul, čo sa týka priorít na tento rok, určite je ňou otázka parkovania, konkrétne na Rudohorskej ulici, kde plánujú vybudovať nové parkovisko. „Keď sa stavala Sásová, tak sa v tom čase pri budovaní sídliska projektovalo s jedným autom na rodinu. Realita je však úplne iná. Doba sa posunula dopredu a dnes je bežné, že v jednej rodine sú aj dve, niekedy až tri autá. A tu vzniká obrovský problém, ktorý sa snažíme už dlhú dobu riešiť,“ povedal so slovami, že o to viac ho teší, že práve tento rok sa im podarilo dať priamu položku do rozpočtu, vybudovanie tohto parkoviska.

A ktoré javy či problémy ho na najväčšom banskobystrickom sídlisku trápia najviac? „Ťažko to nazvať javmi, ale vypichnem aspoň tri oblasti, ktoré by si zaslúžili zmenu. Prvou je určite parkovanie, potom sú to materské škôlky, ktoré potrebujú rekonštrukciu a tou treťou je akýsi kultúrny „stánok“, ktorý Sásovej chýba," spomenul. Ako doplnil, aj preto už dlhšiu dobu s kolegami poslancami plánujú vytvorenie akéhosi Sásovského námestia, kde by chceli na jednom mieste vytvoriť priestor pre kultúru, zábavu, šport a oddych.

Nie všetko sa však točí okolo problémov. Poslanca teší hlavne naozaj početný záujem ľudí o dianie v Sásovej a ich aktivity. „Či už sú to občianske rady v hornej aj dolnej Sásovej, rôzne združenia mladých, perfektné aktivity Saleziánov, skvelé Materské centrum Mamina, divadlo pod Balkónom ako aj Komunitné centrum, ktoré v Sásovej svojou aktivitou prispieva ku krajšiemu životu,“ vymenoval Škantár.

Aktívni Sásovčania

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú v jeho volebnom obvode? „Myslím, že rovnakí ako všade. Čo ma však teší, že v Sásovej máme veľa naozaj aktívnych ľudí, ktorí sa zapájajú do vecí verejných a chcú a aj prispievajú svojimi postrehmi a nápadmi,“ poznamenal.

S problémom sa na neho často obracajú aj priamo ľudia. „Obzvlášť v komunálnej politike je dôležité poznať svojho poslanca a vedieť, na koho sa obrátiť a to, či už osobne alebo napríklad aj priamo prostredníctvom občianskych rád, ktorých sa pravidelne zúčastňujem,“ pokračoval poslanec so slovami, že s kurióznymi požiadavkami sa nestretáva, skôr ide o bežné podnety ako oprava osvetlenia, chodníka, cesty, vybudovanie ihriska alebo aj výrub stromov ako posledne riešil.

Peniaze na škôlky aj cesty

Škantár spomenul aj väčšie túžby ohľadom budúcnosti v obvode. „Ako som už spomínal, radi by sme vytvorili akési Sásovské námestie, ktoré by bolo stánkom rôznych podujatí a aktivít. A samozrejme, parkovanie, čo je jedna z najpálčivejších tém všetkých samospráv,“ prezradil a opäť podotkol, že o to viac ho teší, že sa im tento rok podarí vybudovať veľké parkovisko na Rudohorskej ulici.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze a tie by sa hodili aj v Sásovej. Na čo by boli podľa mestského poslanca najviac potrebné? „Určite na škôlky, lebo tie urgentne potrebujú finančnú injekciu a samozrejme na cesty, chodníky a parkovanie. Niečo v rámci rekonštrukcie chodníkov sa už podarilo ale keďže Sásová je najväčším sídliskom v meste, tak je stále na čom pracovať,“ vysvetlil.

Keď práve nepracuje, má aj obľúbené miesta na relax. „Priznám sa, že toho voľného času až tak veľa neostáva, ale keď tak, rád mám prírodu nad Sásovou a občas rád s priateľmi zavítam do jedného pohostinstva v starej Sásovej,“ dodal Škantár s úsmevom.

Čítajte tiež:

V Sásovej a Rudlovej si určili hlavné úlohy roka: Prehľad prioritných vecí, ktoré tam chcú zrealizovať

Mestská poslankyňa Hana Kasová: Tento priestor v Bystrici mi prirástol k srdcu, dokonca tam chodievajú aj srnky!

Bystrický poslanec prehovoril o svojom obvode: Ľudia sa sťažujú na diery v chodníkoch, brechanie psov aj neúctu k histórii

Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!

Ľahostajnosť, vandalizmus, čierne skládky: Bystrická poslankyňa prehovorila o neveselom dianí!

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Foto: archív Michala Škantára

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM