Jakub Forgács Správy

Mestský park je poznačený smršťou: Kvôli bezpečnosti chodcov odstránia staré konáre

Výčiny májového silného vetra zanechali stopu aj na stromoch v banskobystrickom Mestskom parku. Odstránením starých konárov sa má zvýšiť jeho bezpečnosť. Pozrite, kedy sa tak stane.

Ilustračný obrázok k článku Mestský park je poznačený smršťou: Kvôli bezpečnosti chodcov odstránia staré konáre
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Správca mestskej zelene, Záhradnícke a rekreačné služby, pristúpi od utorka k prerezávaniu stromov nad chodníkmi v parku,“ informovala Martina Kanisová, hovorkyňa primátora, podľa ktorej sa zamerajú najmä na stromy nalomené pôsobením silného vetra, ktorý v máji v meste poškodil viac ako 180 stromov.

Ako ďalej uviedla, ceľom udržiavacích rezov bude pomocou plošín skontrolovať všetky stromy nad chodníkmi v parku a v prípade potreby odpíliť konáre, ktoré by sa v budúcnosti mohli stať pre návštevníkov parku rizikom. „Ide o konáre, ktoré sú suché, poškodené vplyvom silného vetra alebo nalomené. Zamestnanci správcu zelene budú taktiež dbať na to, aby koruny stromov prepúšťali primerané množstvo svetla na chodníky,“ spomenula hovorkyňa.

„Mesto pravidelne kontroluje stav drevín v parku. Žiaľ, veterná kalamita, ktorá spôsobila nemalé škody nielen v meste, mestských lesoch ale aj na celom Slovensku, zhoršila zdravotný stav niektorých drevín aj v našom parku. Je teda teraz nevyhnutné tieto dreviny skontrolovať, pričom prioritu majú tie stromy, ktorých koruny sa nachádzajú nad chodníkmi. Ich odborné ošetrenie zabezpečí väčšiu bezpečnosť parku do obdobia, kedy budeme môcť označené stromy odstrániť,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

V priebehu budúceho týždňa budú podľa hovorkyne takýmto spôsobom skontrolované všetky dreviny, ktorých koruny zasahujú nad chodníky v parku. Práce by mali pokračovať až do piatku. Termín ukončenia prác však závisí aj od vývoja počasia. Ako povedala, v spolupráci s Mestskou políciou bude zabezpečená bezpečnosť návštevníkov parku, nakoľko realizovaný úsek chodníka bude uzavretý v dostatočnej vzdialenosti od pracovníkov, ktorí budú udržiavacie rezy vykonávať. „Mesto si však dovoľuje požiadať všetkých návštevníkov parku, aby v záujme vlastnej bezpečnosti rešpektovali pokyny zamestnancov správcu zelene,“ dodala Kanisová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM