Monika Obrtalová Rôzne

Mestskí poslanci sa chcú s úradníkmi voľne rozprávať

Banskobystrické mestské zastupiteľstvo dnes v uznesení požiadalo prednostu mestského úradu Miroslava Rybára, aby bezodkladne zrušil zákaz stretávania sa zamestnancov úradu s poslancami. O tejto problematike sa hovorí už dlhšiu dobu.

„Zastupiteľstvo by malo z môjho pohľadu prenášať požiadavky na úrad formou schváleného uznesenia, ktoré primátor ako najvyšší šéf úradu zadá svojim podriadeným ako pracovné úlohy,“ vyjadril sa Rybár. Podľa jeho ďalších slov sa o problémoch úradníci a poslanci rozprávať môžu. „Ale zadať úlohu, či sa ide opravovať cesta v blízkosti poslancovho obydlia alebo cesta, ktorá je najviac rozbitá, rozhoduje predsa úrad,“ konštatoval.

Podľa poslanca Jána Chladného z Poslaneckého klubu SDKÚ-DS však zamestnanci úradu v mailovej podobe dostali nariadenie, že nesmú komunikovať s poslancami. „Pritom do dnešného dňa, aj pri rôznych diskusiách, nikdy nepovedal, že to nie je pravda, že to je len výmysel niekoho. Stále rozpráva o lobistických skupinách, o lobistoch, vytvára systém, že budeme sa podpisovať na to, čo sme si vzájomne povedali. To sú všetko veci, ktoré nadväzujú na ten mail,“ konštatoval Chladný. Podľa podpredsedu Poslaneckého klubu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS Jakuba Gajdošíka mali od samotných úradníkov spätnú väzbu, že nemohli s poslancami komunikovať.

„Pre mňa je nepochopiteľné, aby, keď je rozpadnutá lavička na autobusovej zastávke, som s tým išiel za primátorom a dohodol si u neho 15 alebo pol hodinové stretnutie,“ uviedol Gajdošík. Podľa jeho slov je úplne prirodzené, že príde na komunálny odbor a snaží sa vec vyriešiť tak, aby bola na druhý či tretí deň vybavená. Gajdošík uviedol, že ako poslanec a napríklad predseda dopravnej komisie si nevie predstaviť, ako by viedol a pripravoval rokovanie dopravnej komisie bez toho, aby sa o tom rozprával so zamestnancami MsÚ.

Sú totiž priamo tí, ktorí predkladajú veci do dopravnej komisie. Chladný dodal, že mesto a MsÚ nie sú súkromná firma, kde si prednosta môže robiť čo chce. „Tu je to jednoducho verejné, verejné peniaze, to znamená, tak sa musí chovať aj prednosta MsÚ,“ dodal Chladný.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM