Jakub Forgács Rôzne

Mesto získa moderný kultúrny stánok: Robotnícky dom prejde veľkou rekonštrukciou!

Banskobystričania majú dôvod na radosť. Vďaka finančným prostriedkom z eurofondov prejde významná národná pamiatka rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou v hodnote viac ako dva milióny eur. Mesto tak získa moderný a dlho očakávaný kultúrny stánok.

Ilustračný obrázok k článku Mesto získa moderný kultúrny stánok: Robotnícky dom prejde veľkou rekonštrukciou!
Zdroj: TASR

Vďaka sume 2 180 866 eur, ktoré mestu Banská Bystrica ako nenávratný finančný príspevok schválila Európska únia, prejde Robotnícky dom komplexnou rekonštrukciou a modernizáciou. Projekt je zameraný na dva objekty – na rekonštrukciu samotného Robotníckeho domu a úpravu okolitého areálu. Stavebné úpravy zabezpečia vznik nových moderných a bezbariérových priestorov, výmenu okien, zateplenie budovy či novú fasádu. Pribudnú i nové priestory pre záujmovo-umeleckú činnosť všetkých vekových kategórií.

Robotnícky dom však čaká predovšetkým vybudovanie moderného javiska, osvetlenie a ozvučenie objektu, čo umožní usporadúvať aj náročnejšie kultúrne a spoločenské podujatia na vysokej úrovni. Banská Bystrica tak získa plnohodnotný priestor na organizovanie prestížnych koncertov a veľkých kultúrnych udalostí.

„Z tejto správy mám veľkú radosť za všetkých obyvateľov nášho mesta. V Banskej Bystrici pribudne dôstojný a očakávaný kultúrny stánok, ktorý je od nepamäti významnou národnou ustanovizňou. Modernizácia a rekonštrukcia Robotníckeho domu má pre mesto mimoriadny význam, a to nielen z kultúrneho, ale aj historického hľadiska,“ skonštatoval primátor mesta Peter Gogola.

Realizácia projektu bude ukončená v októbri 2015. Mesto už v roku 2011 vypracovalo v rámci programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom projekt na rekonštrukciu Robotníckeho domu. Mestu boli za týmto účelom poskytnuté prostriedky v hodnote 50 000 eur, ktoré sa však samospráva rozhodla vrátiť. Dôvodom bola nízka suma, ktorá by nedokázala pokryť komplexnú rekonštrukciu. Podľa primátora sa tak rozhodnutie vedenia mesta v minulosti ukázalo ako správne. Robotnícky dom patrí medzi významné národné kultúrne pamiatky na Slovensku. V rokoch 1923 – 1924 ho svojpomocne postavili robotníci z Banskej Bystrice ako svoj kultúrny stánok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM