Monika Obrtalová Rôzne

Mesto zaplnia literárne akcie, na toto sa tešte...

V stredoslovenskej metropole odštartoval Týždeň slovenských knižníc a to spolu s Literárnou Banskou Bystricou. Ponuka ponúka celú paletu všakovakých atraktívnych podujatí. Patria do nej napríklad beseda so spisovateľom Antonom Hykischom, literárne ma

Ako ďalej uviedla Jana Borguľová, koordinátorka Literárnej Banskej Bystrice, festival je venovaný pamiatke básnika Mikuláša Kováča. „Vznikol päť rokov po jeho smrti tu v Banskej Bystrici, kde sme veľmi pociťovali jeho stratu a snažili sme sa nejako kontinuálne pokračovať v jeho aktivitách a propagácii jeho diela. Okrem iných sme sa rozhodli usporadúvať literárny festival – on mal rád, keď sa v tej literatúre a vôbec v našom meste niečo dialo,“ skonštatovala Borguľová.

O tri roky neskôr na to vznikol celoslovenský cyklus podujatí Týždeň slovenských knižníc. V Bystrici sa rozhodli organizovať tieto akcie v jednom termíne, pretože téma je jedna – literatúra, kniha, čitateľ, vysvetlila Borguľová. Ponuka v meste pod Urpínom je tak v rámci Týždňa slovenských knižníc rôznorodá. Prispievajú do nej Štátna vedecká knižnica (ŠVK), tiež Univerzitná knižnica Univerzity Mateja Bela, Verejná knižnica Mikuláša Kováča, vzdelávacie inštitúcie, ktoré majú svoje knižnice a aktivity a iní.

V ponuke je napríklad literárne matiné na pôde ŠVK 27. marca v utorok pri príležitosti 100. výročia narodenia F. Švantnera, ktorý podľa Borguľovej do regiónu pod Nízkymi Tatrami a okolia Bystrice prirodzene patrí. Z pamäti odchádzajúcej generácie sa postupne vytráca a čo je podľa nej horšie, ako jedinečná osobnosť a solitér sa tiež postupne vylučuje aj zo školských učebníc. „Tak sme kládli akcent predovšetkým sprístupniť práve to jeho pozoruhodné dielo rôznou formou na takom literárnom matiné.“

Počas týždňa si pripomenú aj súčasných autorov, konkrétne Brigitu Šimonovú, ktorá sa v Bystrici narodila a pedagogicky tu pôsobí. „A práve na jej počesť sa bude konať sympózium na tému, ktorej sa venuje – étos v modernej rozprávke v treťom tisícročí,“ dodala Borguľová. Sympózium sa uskutoční vo štvrtok 29. marca. V rámci týždňa sa tiež bude konať beseda so spisovateľom, jubilantom Antonom Hykischom (utorok), stretnutie s banskobystrickým prozaikom Marekom Zákopčanom (štvrtok). Začínajúci autori dostanú príležitosť na tradičnej Burze literárnych talentov (štvrtok), ale aj na prehliadke Kováčová Bystrica (piatok 30. marca).

Riaditeľka ŠVK Oľga Lauková priblížila, že sa snažili pripraviť prezentáciu svojich aktivít, priestor dostanú britská, americká, nemecká aj čínska študovňa, ktoré sú určitým spôsobom základom ich knižničnej práce. Ako Lauková skonštatovala, počet návštevníkov ich inštitúcie z roka na rok klesá, no zo dňa na deň je väčší záujem o ich webovú stránku, katalógy či zdigitalizované materiály.

„Knižnica, či chce či nechce, musí sa tomuto trendu prispôsobovať a začíname sa veľmi vážne zamýšľať nad novými koncepciami virtuálnej knižnice, novými koncepciami práce s digitalizovanými materiálmi,“ priblížila Lauková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM