Monika Obrtalová Rôzne

Mesto uvažuje o odkúpení bývalého Domu kultúry

Budovu, ktorá posledných pár mesiacov ležala ladom a len príležitostne sa využíva na väčšie či menšie akcie, ponúka jej majiteľ na predaj. Záujemcom o bývalý Dom kultúry je magistrát, ktorý by kultúrny stánok v meste pod Urpínom len uvítal, no cena 6

„Banská Bystrica je jediné krajské mesto na Slovensku, ktoré nemá svoj kultúrny stánok. Toto je hlavný faktor, ktorý výrazne obmedzuje kultúrny život v meste,“ hovorí o hlavnom dôvode, prečo mesto zvažuje ponuku majiteľa budovy, primátor mesta Peter Gogola. Podľa jeho slov však nemôžu prijať návrh s takými podmienkami, aké predkladá vlastník a radšej pristúpia k obojstranne výhodnej dohode. „Nemôžeme a nechceme, aby sme pristúpili na niečo, čo by bolo pre nás nevýhodné a zároveň zaťažíme ešte viac rozpočet mesta. Toto všetko však bude predmetom rokovania zastupiteľstva už 21. júna,“ vysvetlil Gogola.

Budova Europa Culture Centre bola naprojektovaná ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a energetické technológie sú tak dávno zastarané. Najväčšie problémy robí tepelná izolácia a technológia na vykurovanie, ktoré by potrebovali generálnu opravu. „Súčasťou ponuky majiteľa budovy jej aj riešenie na zníženie energetickej zložky. V pláne je napríklad zabudovanie fotovoltaických článkov na streche budovy, zmena technológie vykurovania a zateplenie budovy,“ vysvetľuje primátor, ktorý už o tomto riešení hovoril aj s poslancami mestskej rady. Spoločne však zhodnotili, že cena 6 miliónov eur za budovu aj „energetické odťaženie“ nie je celkom presná. Poslanci preto navrhli, aby Dom kultúry odkúpili v pôvodnom stave a dodávateľov na jeho rekonštrukciu aj s novými vylepšeniami zabezpečili prostredníctvom obchodno-verejnej súťaže. „Takýto spôsob by nám značne ušetril peniaze,“ vyjadril svoj názor na tento návrh primátor.

Podľa slov primátora chce majiteľ v bývalom Dome kultúry vybudovať veľkokapacitnú sálu pre 2 tisíc ľudí, doplniť k tomu nákupné centrum a prepojiť objekt s blízkym hotelom LUX. Celý projekt je však v súčasnosti len v štádiu spracovávania, investičný zámer by sa preto mohol stretnúť s realitou najskôr za tri roky. „Investor preto chce, aby sme budovu využívali my, aby zbytočne nechátrala. Takto bude tvoriť len zbytočné náklady, napríklad za stráženie alebo temperovanie a nikto z nej za toto obdobie nebude mať nijaký úžitok,“ vysvetlil primátor, podľa ktorého chce majiteľ po schválení projektu odkúpiť budovu od magistrátu naspäť.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM