Monika Obrtalová Rôzne

Mesto ušetrilo takmer milión eur

Mestu Banská Bystrica sa podarilo za prvých sedem mesiacov roku výrazne zlepšiť hospodárenie. Kým ku koncu roku 2010 bola výsledkom hospodárenia strata 534.927 eur, ku koncu júla 2011 už mesto evidovalo zisk 958.141 eur. Vyplýva to z informácii, ktor

Podľa primátora B. Bystrice Petra Gogolu je to najmä tým, že sa dôslednejšie venujú ekonomike, rozpočet sledujú denne, mesačne hodnotia finančnú kondíciu mesta a sú dôslednejší a prísnejší nielen k externým dodávateľom, ale aj k vlastným útvarom. Mesto napríklad vlani v júli disponovalo s prebytkom 191.295 eur, tento rok v rovnakom období bol už 2,09 milióna eur. „Tento prebytok je najmä výsledkom medziročného zlepšenia platieb podielových daní od štátu, ale aj našou obozretnosťou pri uplatňovaní kapitálových výdavkov,“ uviedol ekonomický námestník mesta Branislav Slaný.

Dobré čísla má mesto aj napriek tomu, že za obdobie júl 2010 až júl 2011 eviduje výpadok kapitálových príjmov vo výške 940.000 eur a výpadok 944.000 eur zaznamenali aj v podielových daniach. Gogola chce zlepšenie v pokladni mesta využiť na realizáciu projektu elektronizácie služieb samosprávy, ktorá umožní občanom platiť dane a poplatky prostredníctvom internetu. „Je to vec, ktorá nás posunie na vyššiu úroveň,“ pripomenul primátor. Mesto chce súčasne reagovať na podnety občanov na šetrenie v meste vytvorením diskusného fóra, tzv. ekonomických štvrtkov.

Podľa údajov, ktoré vedenie mesta predložilo novinárom, má majetok mesta (pozemky, stavby) v súčasnosti hodnotu 211,6 milióna eur. Finančný majetok (podiely v obchodných spoločnostiach) je vo výške 37,95 milióna eur. Celková zadlženosť meraná majetkom mesta je 7,69% Celková suma dlhu sa znížila na 29,10% bežných príjmov a je asi 11 miliónov eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM