Jakub Forgács Rôzne

Mesto sa dočkalo ocenenia od ministra: Za čo si vyslúžil medailu primátor Gogola?

Banská Bystrica sa môže pýšiť ďalším ocenením do zbierky. Je ním pamätná medaila Ministra obrany SR. Jedna medaila sa však ušla aj primátorovi mesta Petrovi Gogolovi.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa dočkalo ocenenia od ministra: Za čo si vyslúžil medailu primátor Gogola?
Zdroj: Dnes24.sk

V predvečer osláv 70. výročia SNP dostalo mesto Banská Bystrica pamätnú medailu Ministra obrany SR k 70. výročiu Slovenského národného povstania a ukončenia 2. svetovej vojny. Pamätnú medailu prebral z rúk štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky Miloša Koterca primátor mesta Peter Gogola na zasadnutí Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktoré sa vo štvrtok konalo v Banskej Bystrici.

„S postupom času príbehy strácajú svoju farbu a hrdinské činy sa len ťažko dokážu samé brániť zľahčovaniu a dehonestácii. Tu zohráva dôležitú a nezastupiteľnú úlohu Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Veľmi si vážim ich prácu i neutíchajúce hlasy vystupujúce proti extrémnym silám propagujúcim rasizmus či xenofóbiu," zdôraznil na úvod stretnutia Gogola.

Ako ďalej uviedol, ako primátor mesta si váži takéto ocenenie mesta, pretože Banská Bystrica je viac, ako ktorékoľvek mesto na Slovensku, spojené so Slovenským národným povstaním. „Pripomínajú nám ho ulice, námestie či pamätník, ktorý sa hrdo čnie nad Banskou Bystricou a je tichým, no o to naliehavejším, svedkom udalostí roku 1944,“ doplnil Gogola. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov zároveň udelil pamätnú medailu aj primátorovi za obetavú prácu pre rozvoj SZPB.

Foto: Vlado Veverka

Pamätná medaila pre Banskú Bystricu v predvečer osláv SNP
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM