Marcel Páleš Správy

Mesto s bičom na neplatičov: Exekúciami vymohlo 77 659 €, dlžníkov dalo na web

3 134 385 eur - to sú pohľadávky, ktoré mesto pod Urpínom evidovalo k 31. 12. 2012. Ako sa darilo s vymáhaním a kto dlhuje?

Ilustračný obrázok k článku Mesto s bičom na neplatičov: Exekúciami vymohlo 77 659 €, dlžníkov  dalo na web
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Na neplatičov prísne exekúciou!

V roku 2011 sa podarilo interne vymôcť len necelých päť tisíc eur, v roku 2012 sa už formou externých exekúcií podarilo mestu vymôcť pohľadávky vo výške 77 659 eur. „Situácia už bola neúnosná, a tak sme sa rozhodli riešiť ju rázne, aby zodpovední občania nedoplácali na tých nezodpovedných,“ objasnil dôvody exekúcií prednosta Mestského úradu Miroslav Rybár.

Ako uviedol hovorca mesta Filip Roháček: „Úspešnosť vymáhania sa oproti roku 2011 zvýšila z 2,78 % na takmer 10%. Aj preto Mesto Banská Bystrica v roku 2013 pokračuje v tejto efektívnej forme vymáhania pohľadávok.“

Ako vzniká dlh?

Dlh fyzickým a právnickým osobám vzniká pri neplnení si svojich povinností vyplývajúcich najmä z platenia miestnych daní a poplatkov. V zmysle daňového poriadku je mesto povinné vyrubiť daň a daňovníkovi jej výmer doručiť. Ak si výmer daňovník neprevezme, alebo poštová služba nenašla adresáta, skúša úrad doručiť výmer na inú, známu adresu daňovníka.

Pokiaľ sa doručenie nepodarí ani týmto spôsobom, v zmysle daňového poriadku sa výmer zverejní verejnou vyhláškou na úradnej tabuli. Po uplynutí lehoty zverejnenia, je takto uverejnený výmer považovaný za doručený. Ďalšie výzvy k úhrade v zmysle platnej legislatívy nie sú potrebné, ale napriek tomu v prípade neplnenia povinností, samospráva najskôr nepoctivých daňovníkov kontaktuje výzvou.

„Exekúcie majú z pohľadu samosprávy aj tú výhodu, že po ich začatí môže exekútor pohľadávku vymáhať až 20 rokov, čím sa zvyšuje šanca vymôcť dlhodobo nevymožiteľné pohľadávky, napríklad od daňovníkov, ktorým súčasná situácia nedovoľuje plniť si svoje daňové povinnosti,“ upresnil Roháček.

Zoznam dlžníkov je zverejnený!

Mesto Banská Bystrica aj v tomto roku využilo svoju zákonnú možnosť a na internetovej stránke mesta zverejnilo zoznam svojich daňových dlžníkov k 31.12. uplynulého roka. „V zozname právnických a fyzických osôb sú uvedení dlžníci, ktorí dlžili viac ako 1 600 eur, respektíve 160 eur,“ uviedol Roháček.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM