Monika Obrtalová Rôzne

Mesto rozširuje separovaný zber o ďalšie komodity

Projekt Zavedenie separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácností na území mesta Banská Bystrica realizuje tamojší magistrát od marca minulého roku. Jeho realizácia si vyžiada vyše 655.000 eur, pričom mesto sa na spolufinanco

„Súčasťou projektu je aj jeho informačná časť, ktorú považujem za rovnako dôležitú ako investičnú. Po divadelných predstaveniach a koncertoch, určených mladým Banskobystričanom a tematicky zameraných na význam separovania odpadov, pokračujeme v informačnej kampani distribúciou letákov a brožúr s tematikou separovaného zberu. Na frekventovanú otázku Kam s odpadom z domácnosti? prináša odpoveď informačná brožúra, ktorú mesto pripravilo pre svojich obyvateľov,“ konštatoval banskobystrický primátor Ivan Saktor.

Dodal, že záujemcovia si ju môžu bezplatne vyzdvihnúť v Klientskom centre banskobystrického magistrátu. Dozvedia sa z nej viac o rozdelení, separovaní a nakladaní s odpadmi. Otázky k problematike separovania odpadu môžu adresovať aj pracovníkom mestského úradu osobne alebo telefonicky, na rýchlu a efektívnu komunikáciu mesto zriadilo aj emailovú adresu. Okrem poradenstva o separácii a nakladaní s odpadmi Banskobystričania úrad často kontaktujú aj kvôli nelegálnym skládkam, ktoré mesto musí odstraňovať na svoje náklady.

Banská Bystrica s finančnou podporou Kohézneho fondu EÚ a štátneho rozpočtu SR rozširuje zber separovaného odpadu – papier, plast, sklo – o nové komodity, ktorými sú kovy a biologicky rozložiteľný odpad, vrátane kuchynského odpadu. Tohtoročnou novinkou budú kontajnery červenej farby, do ktorých môžu ľudia ukladať rastlinný odpad zo záhrad – konáre, listy, trávu a zvyšky z kuchyne. Kontajnery s hnedým uzáverom sú určené na kovový odpad, ale aj na alobal či plechovky z nápojov a konzerv.

Pre rozšírenie zberu o nové komodity mesto nakúpi a rozmiestni 4800 nádob na separovaný zber, z ktorých väčšinu umiestni k rodinným domom. Ďalších 800 nádob rozmiestni na mestských stanovištiach na separovaný zber. Magistrát tak vytvorí podmienky pre komplexný separovaný zber komunálneho odpadu a splní Zákonom o odpadoch ustanovenú povinnosť, uzavrela tlačová tajomníčka primátora Martina Brisudová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM