Monika Obrtalová Rôzne

Mesto pripravuje Zoznam pamätihodností

Banská Bystrica patrí medzi mestá s bohatou históriou. Jej súčasťou sú kamenné pamiatky, prírodné krásy, významné udalosti, ale aj ľudia, ktorí prispeli k atraktivite mesta. Čo konkrétne by malo byť lákadlom pre turistov a čo by mala poznať mladšia g

Jeho spracovanie je motivované snahou vytvoriť nástroj na poznanie a zdokumentovanie hodnotných predmetov, pojmov a udalostí, ktoré sa viažu ku kultúrnemu životu a histórii mesta. Pomocnú ruku pri tvorbe zoznamu, môžu podať rovnako fyzické ako aj právnické osoby.

Prvým návrhom na zápis medzi pamätihodnosti mesta je tabuľka na zvyšku fortifikačného múru pozdĺž cesty I/66. Ide o označenie výšky vody pri povodni v roku 1813. Podľa primátora mesta Petra Gogolu „by sa určite nemalo zabudnúť ani na pamätný kameň Jozefa Dekreta Matejovie z roku 2004, ktorý sa nachádza pri hlavnej pošte na Hornej ulici číslo 1.“ K zaujímavým patria aj ďalšie podnety, napríklad Ulica 29. augusta s celou pôvodnou štruktúrou, celkový urbanistický priestor Fortničky bez výškových bytových domov, prepoj od Hornej ulice k pamätníku SNP, schody smerom k Mäsiarskej bašte, objekty v centrálnej mestskej zóne alebo strom – ľaliovník v areáli evanjelického cintorína.

Pojem pamätihodnosť sa pritom nestotožňuje s pojmom národnej kultúrnej pamiatky. Kým národné kultúrne pamiatky majú celoslovenský význam a ich ochranu garantuje štát, pamätihodnosti sú spravidla lokálne a garantom ich ochrany je mesto, ktoré môže následne dotačne podporiť obnovu a údržbu pamätihodností. Spracovanie Zoznamu pamätihodností koordinuje Komisia pre pamätihodnosti mesta, ktorej predsedá poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Vladimír Pirošík.

**Do zoznamu možno navrhnúť: ** Hnuteľné a nehnuteľné pamätihodnosti

  • ktoré majú historickú, spoločenskú, krajinnú, urbanistickú, architektonickú, vedeckú, technickú, výtvarnú alebo umelecko-remeselnú hodnotu a nie sú evidované ako kultúrne pamiatky v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Sú to pomníky, rodné domy, resp. pôsobiská významných osobností, cechové predmety alebo predmety významných spolkov, ktoré jestvovali v meste, kroniky a iné.

Nehmotné pamätihodnosti

  • historické udalosti, pamätné dni a roky, historické zemepisné a katastrálne názvy, pôvodné názvy ulíc a námestí, prípadne iné javy, ktoré nemajú hmotnú povahu, ale viažu sa k histórii a osobnostiam mesta.

// Kombinované diela prírody a človeka//

  • napríklad pútnické miesta viažuce sa na historickú udalosť a osobnosť, pramene s liečivou vodou, iné prírodné výtvory, ktorých okolie bolo upravované človekom.

Návrh na pamätihodnosť by mal obsahovať:

  1. Stručný popis (objektu, predmetu, udalosti, osoby)
  2. Lokalizáciu – v rámci katastrálneho územia mesta Banská Bystrica (určenie miesta, v prípade nehnuteľnosti pomôže parcelné číslo, mapa, fotografia alebo iná grafická dokumentácia)
  3. Meno, adresu a telefonický kontakt navrhovateľa

Záujemcovia môžu návrhy posielať priebežne na adresu: Mesto Banská Bystrica, Oddelenie kultúry a športu, Československej armády 26, 974 01 Banská Bystrica, alebo e-mailom: jana.pelikanova@banskabystrica.sk. Bližšie informácie možno nájsť vo Všeobecne záväznom nariadení č. 4/2010 o evidencii pamätihodností Mesta Banská Bystrica, ktoré je zverejnené na oficiálnej internetovej stránke mesta www.banskabystrica.sk.

Po prerokovaní Komisiou pre pamätihodnosti mesta postúpi materiál na rokovanie mestského zastupiteľstva. Po schválení budú pamätihodnosti spracované do katalógovej podoby s odborným popisom, fotografiou a situovaním na mape a zverejnené na www.banskabystrica.sk. Zoznam pamätihodností sa bude priebežne rozširovať a obohacovať o ďalšie archívne materiály.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM