Michal Majer Rôzne

Mesto pripravuje na Fončorde nový chodník

Keď chcú obyvatelia Jazmínovej ulice na Fončorde prejsť k plážovému kúpalisku alebo k autobusovej zastávke pri hoteli Dixon, musia byť veľmi opatrní. Cesta k nim totiž vedie dole svahom po neupravenom chodníku, ktorý vôbec nespĺňa bezpečnostné požiad

Chodník, ktorý spája Šalgotarjánsku ulicu s Jazmínovou je často využívaný aj obyvateľmi z Tichej ulice. V súčasnosti ide len o vydupanú úzku cestičku, ktorá je počas dažďov a v zimných mesiacoch len veľmi ťažko priechodná a pohyb po nej je pre chodcov náročný a nebezpečný. Vrstvy blata, množstvo okolitej bujnej vegetácie a v zime sneh alebo ľad. To je realita, s ktorou musia denno-denne zápasiť obyvatelia spomínaných ulíc. Mesto Banská Bystrica sa preto rozhodlo, že z tejto provizórnej cestičky spraví plnohodnotný chodník, ktorý bude vybavený aj verejným osvetlením.

V týchto dňoch prebieha územné konanie, ktorého výsledkom by malo byť vydanie stavebného povolenia. Po výbere zhotoviteľa stavby začne samotná realizácia projektu. Chodník má mať dĺžku takmer 90 metrov a široký bude 2,25 metra. Pozdĺž celého chodníka bude osadené zábradlie, vďaka ktorému sa zvýši bezpečnosť chodcov. Bude upravený aj pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu – v miestach, kde bude schodisko, budú postavené šikmé rampy, po ktorých budú môcť prejsť aj vozíčkari.

Povrch nového chodníka bude vytvorený z betónovej dlažby, schodíky budú z cestných obrubníkov. Bezpečnosť v nočných hodinách zvýši nové verejné osvetlenie, ktoré bude nainštalované pozdĺž celého chodníka a bude ho tvoriť 5 osvetľovacích stožiarov.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM