Monika Obrtalová Rôzne

Mesto plánuje rekonštrukciu ubytovne Kotva

Sociálne ubytovne Kotva, ktoré sa nachádzajú na banskobystrickom sídlisku Uhlisko, slúžia ako dočasné bývanie pre rodiny s deťmi a zariadenie núdzového bývania. Banskobystrická samospráva navrhuje asanáciu a rekonštrukciu niektorých objektov tohto k

Rekonštrukciou prejdú časti Kotva 2 a 3, kde sa zníži lôžková kapacita na 60 miest a k objektu povedie aj nová prístupová cesta. Asanácia čaká objekty 1 a 4. Na ich mieste vyrastie nové komunitné centrum a priestory s modernejším vybavením, ktoré pojmú šesťdesiat lôžok. „Väčšina objektov je staršia ako dvadsať rokov a nevyhovuje technickým podmienkam. Vzhľadom na konštrukčné riešenie, stupeň opotrebovania a poškodenia spôsobené neprispôsobivými občanmi sme sa rozhodli pristúpiť k týmto krokom,“ vysvetľuje dôvod plánovanej rekonštrukcie Mária Filipová, vedúca odboru sociálnych vecí v Banskej Bystrici.

Plánovaná asanácia a rekonštrukcia budov má prebiehať v dvoch etapách. Prvá etapa, ktorá zahŕňa zbúranie objektov, výstavbu kanalizácie a nového komunitného centra, zhltne takmer 2 milióny eur. Financovaná bude v plnej výške z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a mala by sa začať realizovať v roku 2011. Druhá etapa zahŕňa rekonštrukciu priestorov Kotva 3, ktorá je naplánovaná takisto na budúci rok. Podľa predbežných odhadov by vynovenie priestorov malo stáť viac ako 100 tisíc eur. Tie poputujú z rozpočtu mesta alebo štrukturálnych fondov.

„Obyvatelia Uhliska sa obávajú, že vynovením a rekonštrukciou zariadenia vznikne druhý Lunik 9. To však nie je pravda, pretože znížením počtu lôžok dôjde, práve naopak, k menšiemu počtu ubytovaných,“ vyvracia obavy Banskobystričanov pani Filipová. Jej slová dopĺňa Jozef Žilinek zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva, ktorý menší počet obyvateľov v zariadení len schvaľuje. „Takto sa im pracovníci Kotvy budú môcť oveľa viac venovať. Postupne ich chceme naučiť aj sociálnym návykom, ktoré mnohým chýbajú. Hlavné je naučiť ich aj šetriť,“ vysvetľuje.

V súčasnosti využíva zariadenie približne 200 obyvateľov zo sociálne slabých rodín či ľudí v núdzi. Nájom podpisujú len na jeden mesiac, no po schválení asanácie a prestavby budovy budú tieto zmluvy postupne ukončené, aby sa v plnej miere začalo s realizáciou projektu.

Foto: e-obce.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM