Monika Obrtalová Rôzne

Mesto musí zabrániť možným povodniam

Riešenie protipovodňovej ochrany patrí medzi naliehavé očakávania obyvateľov Banskej Bystrice i okolitých obcí. Na dnešnej tlačovej konferencii v meste pod Urpínom to uviedol minister životného prostredia Jozef Medveď.

Ako pokračoval, z hľadiska rizika opakovania záplav je treba myslieť predovšetkým na úsek rieky Hron od obce Vlkanová po Selčiansky potok. Najrizikovejšie sú priepusty toku Hrona v častiach, kde sa nachádzajú mosty. Tu je pre isté limity možné protipovodňovú ochranu riešiť obmedzeným spôsobom.

Medveď informoval, že požiadal Štefana Borušoviča, generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, aby sa táto problematika dostala medzi priority podniku. „To, že Banskú Bystricu treba chrániť, je fakt,“ uviedol Borušovič. Medzi možnosti protipovodňovej ochrany patrí podľa jeho slov vybudovanie piatich suchých poldrov s objektmi na vypúšťanie vody.

Ďalšou z možností je využiť komunikáciu v smere od Zvolena na Brezno, kde by sa uprostred vozovky počas príchodu 50-ročnej či 100-ročnej vody vytvorili prenosné zábrany. Borušovič dodal, že ako bude ochrana vyzerať a koľko bude stáť, budú vedieť po verejnej súťaži. Výberové konanie na dodávateľa projektu alternatívneho riešenia protipovodňovej ochrany mesta sa má uskutočniť v októbri tohto roku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM