Monika Obrtalová Rôzne

Mesto musí opäť riešiť čo s Kaštieľom Radvanských

Chátrajúci renesančný Kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici - Radvani, ktorý mala pôvodne zrekonštruovať a 99 rokov mať v nájme Slovenská zdravotnícka univerzita, sa po dvoch rokoch vrátil opäť do správy mesta ako jeho majiteľa. Plánovanú rekonštruk

Mesto teraz musí hľadať nové možnosti na obnovu kaštieľa. „Tento stav nie je trvalo udržateľný. Budeme musieť hľadať niekoho iného, kto kaštieľ zrekonštruuje a bude využívať,“ povedala hovorkyňa banskobystrického primátora Monika Pastuchová. Na otázku, či pripadá do úvahy iba prenájom alebo aj predaj, uviedla, že skôr dlhodobý prenájom. Zatiaľ však nie je rozhodnuté. Mesto Banská Bystrica vlastní národnú kultúrnu pamiatku Kaštieľ Radvanských od roku 1994.

Vykonávalo na nej len základné údržbárske práce, pre verejnosť je uzavretá. Je v zlom technickom stave. Prenájom kaštieľa Slovenskej zdravotníckej univerzite na 99 rokov za celkové nájomné jedno euro schválilo mestské zastupiteľstvo v auguste 2009. Univerzita sa zaviazala investovať do rekonštrukcie kaštieľa do dvoch rokov od podpisu nájomnej zmluvy 1,65 milióna eur. V zrekonštruovanom kaštieli chcela zriadiť kultúrno-spoločenské, vzdelávacie a reprezentačné priestory. Mestu ho vrátila vo februári.

Zdroj: SITA Foto: binderovci.sk, internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM