Monika Obrtalová Rôzne

Mesto mohlo z eurofondov získať viac peňazí

Z európskych peňazí získalo mesto Banská Bystrica za štyri roky na svoj rozvoj približne 30 miliónov eur. Je to suma predstavujúca takmer jeho ročný rozpočet. Podľa primátora Ivana Saktora ich však mohlo získať viac. V čerpaní finančných prostriedkov

„Máme poučenie z minulých rokov, aby sme si sami zhodnotili podmienky a nesťažovali si zbytočne cestu za financiami, ktoré sú a môžu byť pre nás i naďalej jednoduché, jednorazové a jedinečné. Skvalitniť sa musí administratíva, pretože predchádzajúca Dzurindova vláda zle nastavila rámce ich čerpania. A teraz sme sa vďaka tomu dostali do pasce, lebo boli a sú tlaky aj zo strany samospráv, aby sa niektoré rámce znovu otvorili s Európskou úniou. Ak by sa to bolo urobilo skôr, znamenalo by to, že peniaze by sa boli omeškali o tri roky a to by nepomohlo ich doterajšiemu čerpaniu,“ konštatoval Saktor.

Podľa neho je aj pomerne pomalé presúvanie europeňazí na účty miest a obcí, čo komplikuje financovanie projektov. Odstránenie tohto problému, ako aj ďalšie, na ktoré poukazuje samospráva, by malo byť jednou z rozhodujúcich úloh budúcej vlády, ktorá by ich mala vyriešiť čo najskôr. Dodal, že je tu stále výnimočná príležitosť získať väčší objem finančných prostriedkov, ktoré možno použiť na rozvoj miest a obcí, a to pri nízkej miere spolufinancovania. Banská Bystrica sa preto snažila na všetky výzvy ponúkané v rámci jednotlivých operačných programov reagovať.

Mesto bolo celkom úspešné, keď získalo napríklad aj financie na štyri projekty na modernizáciu základných škôl. Momentálne prebieha verejná obchodná súťaž, po jej skončení by chcelo v lete rekonštruovať školy, čo si vyžiada štyri až päť miliónov eur. Ďalší projekt, v ktorého úspešnosť Saktor verí, je E-government v hodnote asi tri milióny eur. Jeho realizácia prinesie obyvateľom mesta vyšší komfort pri komunikácii s úradmi. Po jeho zavedení budú totiž prepojené všetky orgány štátnej správy a samosprávy elektronicky. Najdôležitejšie je však to, že ľudia budú môcť v elektronickej forme podávať rôzne tlačivá a priebežne sledovať svoju agendu, či fázu vybavenia ich žiadostí. To čo teraz riešia cez Klientske centrum mestského úradu za osobnej účasti, budú si potom môcť realizovať z domu elektronicky.

Za pozitívum Saktor označil aj to, že projektov, pri ktorých mesto vyhodnotilo, že nebude môcť byť konečným prijímateľom prostriedkov, sa vzdalo. Budovu schátranej kolkárne, na rekonštrukciu ktorej nemalo financie, previedlo na 99 rokov na Slovenskú zdravotnícku univerzitu za symbolické jedno euro. Prevod umožnil SZU získať vyše štyri milióny eur na modernizáciu tohto objektu i priestoru okolo neho. Slúžiť bude aj mestu, ktoré aulu s kapacitou 700 miest chce využívať na kultúrne a spoločenské podujatia.

Takisto v procese obstarávania v oblasti MHD požiadal Dopravný podnik mesta Banská Bystrica o výmenu naftových autobusov za moderné trolejbusy. Dostal akceptáciu, ide o asi osem miliónov eur. Umožní to nahradiť naftové autobusy devätnástimi nízko-podlažnými trolejbusmi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM