Michal Majer Rôzne

Mesto hospodárilo so schodkom 1,1 milióna eur

So schodkom viac ako 1,1 milióna eur hospodárilo v roku 2009 mesto Banská Bystrica. Pritom bežný rozpočet bol prebytkový vo výške 2,56 milióna eur, avšak kapitálový rozpočet dosiahol schodok viac ako 3,66 milióna eur.

Celkové príjmy bežného rozpočtu tak predstavovali približne 39,51 milióna eur a jeho výdavky bezmála 36,95 milióna eur. Kapitálové príjmy malo mesto vo výške viac ako 2,15 milióna eur a kapitálové výdavky boli takmer 5,81 milióna eur.

Začiatkom roka 2009 banskobys­trické Mestské zastupiteľstvo prijalo vyrovnaný rozpočet mesta vo výške takmer 46,21 milióna eur. Počas roka ho však sedemkrát upravovalo s tým, že ho navýšilo takmer na 50,4 milióna eur. Bežné príjmy mali dosiahnuť 40,3 milióna eur a bežné výdavky 38,8 milióna eur. Kapitálové výdavky poslanci navýšili na 6,13 milióna eur a kapitálové výdavky na 10,15 milióna eur. Finančné operácie, ktoré dopĺňajú rozpočet, boli naplánované na 5 miliónov eur na strane príjmov a 1,51 milióna eur na strane výdavkov.

„Zo strany štátu rozpočtované finančné prostriedky nám neprišli v plnej výške. Čiže ten deficit sa odrazil aj v deficite bežného účtu nášho mesta. Samozrejme, dosť absentujú aj kapitálové príjmy, príjmy z odpredaja majetku, kde vznikol deficit plnenia 35 percent, čo v podstate vidieť. Mesto nemá prostriedky na to, aby investovalo v takom rozsahu, ako si naplánovalo,“ uviedol pre TASR poslanec zastupiteľstva a predseda komisie pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť Tomáš Novanský.

Na bežnom účte mesta je schodok krytý rozpočtovým výnosom, ktorý malo mesto dostať. Celkové bežné výdavky mesto nenaplnilo vzhľadom na to, že bolo opatrné vo vzťahu k svojmu schodku a vytvorilo podmienky, aby schodok nebol veľký. Poslanec predpokladá, že ešte v priebehu tohto polroka sa všetky plánované príjmy naplnia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM