Jakub Forgács Samospráva

Mesto by sa malo dočkať sochy známej osobnosti: Na koho pamätník sa majú vyzbierať hrdí Bystričania?

Človeku, ktorý sa významne zapísal do dejín nášho mesta, sa má dostať veľkej pocty. Postavia mu sochu. Potrebné peniaze by sa mohli získať verejnou zbierkou medzi hrdými Banskobystričanmi.

Ilustračný obrázok k článku Mesto by sa malo dočkať sochy známej osobnosti: Na koho pamätník sa majú vyzbierať hrdí Bystričania?
Zdroj: TASR

Banská Bystrica by sa mala dočkať sochy panovníka Bela IV., ktorý jej pred 760 rokmi udelil mestské práva. Toto okrúhle výročie si mesto pripomína práve v roku 2015. S návrhom, aby bol pod Urpínom osadený pamätník tomuto panovníkovi, prišiel na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanec, riaditeľ Múzea SNP a historik Stanislav Mičev.

Ako uviedol, hoci je nereálne, aby socha bola realitou už v tomto roku, mohlo by sa začať aspoň s návrhovou štúdiou a verejnou zbierkou medzi hrdými Banskobystričanmi. Ilustroval to na príklade, keď v 20.-30. rokoch minulého storočia tiež nebolo veľa peňazí, no ľudia sa dokázali vyzbierať na stavbu Robotníckeho domu alebo Národného domu.

„Považovali to za určitú česť, že ich meno bude uvedené medzi tými, ktorí prispeli na výstavbu. Uvidíme, kto to ako myslí vážne a kto sa cíti byť Banskobystričanom,“ konštatoval Mičev. Navrhol tiež, aby sa so zbierkou začalo u mestských poslancov, ktorí by sa mali vzdať jednej svojej mesačnej odmeny.

Ak by pamätník, respektíve socha Bela IV. mala byť takmer v životnej veľkosti, Mičev odhaduje náklady na 25 000 až 35 000 eur. Jeho návrh si na utorkovom zasadnutí osvojil aj primátor Ján Nosko. Finančne by prispelo i mesto. S umiestnením pamätníka sa počíta v historickom centre mesta – okolie Barbakanu alebo starej Radnice.

Čítajte tiež:

Bystrické základky Bakossa a Moskovská sa dočkali: Poslanci im odklepli rekonštrukcie za státisíce eur

Na obnovu serpentín na Urpíne pôjdu desaťtisíce eur: Pozrite, kto z poslancov sa ponúkol, priložiť ruku k dielu

Hoci nebola podporená, peňazí sa predsa dočká: Na mestskom sídlisku vyrastie externá komunitná obývačka

V bystrickom školskom obvode nastala zmena: Po novom do neho pribudla neďaleká obec

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM