Monika Obrtalová Kultúra

Medzinárodný deň múzeí zožal úspech

Medzinárodný deň múzeí, ktorý sa včera konal v Štátnej vedeckej knižnici - Literárnom a hudobnom múzeu, sa stretol s očakávaným úspechom. Tento deň bol zároveň dňom otvorených dverí. Bezplatný vstup do expozícií múzea využilo viac ako 160 záujemcov

Medzi zúčastnenými boli študenti stredných škôl z Banskej Bystrice ale aj návštevníci, ktorých prilákala hlavne expozícia Ľudových hudobných nástrojov na Slovensku, kde sa momentálne nachádza putovná výstava ľudových kožúškov od majstra Karola Jurášeka, Bábkarsky salón a Domov múz.

Deň ukončilo podujatie Pocta spisovateľom Stredného Slovenska. Návštevníci sa dozvedeli informácie o vzácnych zbierkach múzea, jeho činnosti a pripomenuli si spisovateľov, ktorých s Banskou Bystricou spájala nielen láska k literatúre ale aj samotnému mestu.

Súčasťou Medzinárodného dňa múzeí bol aj krst publikácie Stredoslovenskej odbočky Zväzu slovenských spisovateľov v Banskej Bystrici 1962 – 1990, ktorá vznikla ako výsledok vedeckej a bádateľskej práce múzea. Žiadna spisovateľská odbočka na Slovensku nemá zmapovanú svoju históriu a pretavenú do publikácie tak, ako tá Banskobystrická. Členmi odbočky boli a sú významné osobnosti ako Ján Bodenek, Mikuláš Kováč, Zlata Solivajsová, Andrej Chudoba, Štefánia Pártošová, Jozef Mokoš, Pavel Hrúz, Milan Jurčo, Ladislav Ballek, Ivan Plintovič, Zdenko Kasáč, a iní. Krstným otcom publikácie sa stal profesor Milan Jurčo.

Podujatie ukončila spomienka na Mikuláša Kováča a Zlatu Solivajsovú. Prostredníctvom videodokumentácie z archívu ŠVK-LHM si účastníci pripomenuli plodné obdobie ich života a stretnutie ozvláštnili osobnými zážitkami oboch spisovateľov.

Zdroj: Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM