Monika Obrtalová Kultúra

Medzinárodný deň múzeí oslávia aj v knižnici

Literárne a hudobné múzeum v Štátnej vedeckej knižnici si dnes pripomenie Medzinárodný deň múzeí, ktorému už od roku 1977 patrí 18. máj. Práve tento deň prijala generálna konferencia Medzinárodnej rady múzeí ICOM v Moskve za Medzinárodný deň múzeí.

V priestoroch expozície Ľudových hudobných nástrojov na Slovensku sa nachádza novootvorená výstava kožúškov od Karola Jurášeka. Dlhé roky pôsobil ako vedúci kožušníctva v Banskej Bystrici, kde odchoval aj viacero svojich nasledovníkov. „Uvedomil si, že slovenské ľudovoumelecké kožušnícke remeslo živorí a je zanedbávané. Preto úspešne oživuje jeho krásu,“ informovala referentka pre styk s verejnosťou ŠVK Ivana Bičanovská.

ŠVK – LHM v expozícii Múzeum – domov múz pripravilo interaktívny projekt so žiakmi základných škôl pod názvom Detský lektor v múzeu. Chlapci a dievčatá si vopred s lektorom pripravia sprievodný text o múzeu, v ktorom následne budú sprevádzať svojich spolužiakov. O 15.00 hodine sa uskutoční podujatie Pocta spisovateľom Stredného Slovenska, na ktorom lektorka múzea oboznámi návštevníkov so zaujímavosťami z histórie múzeí, prednesie úlohy, ciele a výsledky LHM v kontexte s históriou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM