Jakub Forgács Kultúra

Medzinárodnou porotou ocenené zábery. Fotky, ktoré sa v Bystrici oplatí vidieť

Aj vám učarovalo umenie fotografov? Najlepšie zábery slovenskej žurnalistiky visia v Múzeu SNP.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodnou porotou ocenené zábery. Fotky, ktoré sa v Bystrici oplatí vidieť
7
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu najlepších fotografií v slovenskej žurnalistike za vlaňajší rok otvorili vo štvrtok podvečer v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Ako konštatovala Jana Garvoldtová, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo, aj v poradí 5. ročník súťaže dokazuje, že má medzinárodnú prestíž, vzrastá nielen počet prihlásených fotografií, ale najmä ich kvalita.

„Predsedom poroty bol opäť svetoznámy americký fotograf Stanley Greene. V jednom ročníku neúprosne vyhádzal fotky, aby niekde nastavil latku, a už v minulom roku povedal, že máme fotografov, ktorí sú na svetovej úrovni. Kvalita našich fotografií vzrastá,“ konštatovala Garvoldtová.

Ako poznamenala, v tomto ročníku súťaže bolo ocenených veľa ľudí, ktorí sú spätí s Banskou Bystricou. Podľa nej veľmi silnou témou bolo 72. výročie SNP, za ktoré získal známy banskobystrický fotograf Eduard Genserek prvé miesto. Prihlásené fotografie mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktmi, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne i politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti.

„Je to výzva, lebo porota je medzinárodná a ak sa zhodne na ocenení, je to pre mňa zadosťučinenie, že to, čo robím, nie je také zlé, ako si myslím,“ reagoval Genserek. „Aj napriek tomu, že útlm printových médií je z roka na rok väčší, myslím si, že fotografia ide dobrým smerom, čo sa odráža aj v tom, že naši fotografi sa umiestňujú nielen na Slovensku, ale i v medzinárodných súťažiach na popredných miestach,“ dodal Genserek s tým, že ceny skončili v dobrých rukách.

Do piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo sa prihlásilo takmer 200 fotografov. Návštevníci banskobystrického Múzea SNP majú možnosť medzinárodnou porotou ocenené zábery fotografov vidieť do 29. mája.

Pozrite si v priloženej fotogalérii ocenené zábery fotografov!

V OBRAZOCH: Najlepšie fotografie slovenskej žurnalistiky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM