Monika Obrtalová Rôzne

Matúš všetkých porazil. Bystrica má svoju SuperStar

Súťaž s názvom „Superstar v čítaní“ je akcia organizovaná Verejnou Knižnicou Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Jej pobočky sa spojili a z triedneho aj knižničného kola vybrala porota tých najlepších, mladých čitateľov, ktorí putovali do tretieho –

Aj keď si mnohí myslia, že o knižnice a knihy v nej nie je v súčasnosti záujem, opak je pravdou. Záujem detí oproti minulosti poklesol, ale stáli a verní čitatelia si cestu do knižnice vždy nájdu. Svedčí o tom aj fakt, že celoknižničná súťaž „Superstar v čítaní“ mala úspech a organizátori plánujú pokračovať v jej tradícií i po ďalšie roky.

V netradičnej Superstar medzi sebou súťažilo 21 čitateľov, ktorí ako sami priznali, trému pred svojim výkonom nepociťovali. Organizátori pre súťažiach pripravili bohatý kultúrny program. V prvej časti žiaci predviedli svoje skúsenosti v čítaní. Deti čítali knižku od populárnej detskej autorky Gabriely Futovej. Mladí čitatelia boli následne hodnotení porotcami v zložení: riaditeľ VKMK v Banskej Bystrici Peter Klinec, riaditeľka Krajskej Knižnice v Žiline Katarína Šúšoliaková a poslednou členkou sa stala pani knihovníčka Iveta Weissová.

Porota hodnotila podľa kritérií ako bola plynulosť a kvalita čítania, priama reč, používanie interpunkčných znamienok a súťažiace výkony bodovala stupnicou od 1, najnižší bod do 10, čo bol najlepší výkon. Aj keď porota vychválila všetkých účastníkov za ich odvahu i čítanie, rozhodla, že titul „Superstar v čítaní“ bude pre tento rok patriť čitateľovi Matúšovi Dušičkovi. Na ďalších dvoch miestach sa umiestnili súťažiace Patrícia Paučulová a Nina Ďurišová.

V druhej časti si návštevníci súťaže zaspomínali na Celoslovenský snem kráľov čitateľov, kde tí najaktívnejší mohli prežiť príjemné chvíle v kruhu svojich kolegov – čitateľov a spoznávať krásy Banskej Bystrice a okolia. Zároveň sa počas akcie „Superstar v čítaní“ udeľovala cena Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2011, ktorá bola určená pre Vedeckú knižnicu Mikuláša Kováča za aktívnu činnosť knižnice. Tá okrem tejto už spomínanej akcie nespí na vavrínoch a svojim čitateľom sa snaží ponúkať čo najviac akcií. Za zmienku stojí určite aj Noc s Andersenom, kedy čitatelia trávia noc v knižnici i hľadajú poklad v podobe torty.

Margaréta Styková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM