Marcel Páleš Samospráva

Maturity už odštartovali: Atmosféra na banskobystrickom gymnáziu v obrazoch

Vyše 57-tisíc stredných škôl sa dnes potrápi pri písomnej maturite zo slovenského jazyka a literatúry. Do jednej zo škôl v Banskej Bystrici sme zavítali. Prinášame vám pár slov o atmosfére pred začatím skúšok.

Ilustračný obrázok k článku Maturity už odštartovali: Atmosféra na banskobystrickom gymnáziu v obrazoch
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Neboja sa!

Gymnázium Mikuláša Kováča na Mládežníckej ulici v Banskej Bystrici už hodinu pred začatím písomnej časti žilo slávnostne oblečenými študentmi, ktorí ale podozrenie z napätia jednohlasne a s veľkým úsmevom popreli. „Kdeže! Žiaden stres, žiaden strach!“ vyslovil aj za ostatných na chodbe postávajúcich 17-ročný mladík. Podobne nám odpovedala slečna sediaca so spolužiakom radšej osamote a v pokoji v triede. Študenti GMK podľa výpovedí nemajú obavy v tom, že by písomnú časť napísali bez väčších problémov.

Prípravu nepodcenili

Ako nás ubezpečila riaditeľka školy, tiež ostatní oslovení, ktorí dohliadajú na maturantov, „príprava prebehla starostlivo a študenti by písomnú časť mali s prehľadom zvládnuť. Sú šikovní!“ Škola spolupracuje aj v rámci rôznych projektov, z ktorých študenti môžu čerpať a vďaka nim sa lepšie pripraviť.

Písomná časť je dôležitá

Zajtra maturanti pokračujú písomnou skúškou z cudzieho jazyka a 14. marca písomne preveria ich znalosti z matematiky. Písomky z maďarského či ukrajinského jazyka a literatúry nadídu 15. marca. Písomná časť sa skladá z externej časti – štátom zadaných jednotných testov a internej časti – slohovej práce na centrálne zadanú tému. Zabezpečuje ich Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Dôležitejšia je písomná časť. Na ňu sa bude klásť väčší dôraz. Pre úspešné zvládnutie maturity bude potrebné napísať externý test na viac ako 33 percent alebo získať zo slohovej práce viac ako 25 percent bodov. Ak maturant neuspeje v písomnej skúške, môže ísť na ústnu maturitu a písomnú skúšku si bude musieť zopakovať. Distribúciu maturitných testov budú sprevádzať osvedčené bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k úniku otázok.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa žrebujú pod dohľadom notára v Slovenskom rozhlase a následne sa vyhlásia v deň písomných maturít. Ústna forma internej časti maturity študentov čaká od 20. mája do 7. júna 2013.

Maturanti Gymázium M. Kováča
12
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM