Jaroslav Dodok Správy

Maturanti, ako si správne vybrať VŠ? Minister školstva Čaplovič radí...

Maturanti sa v týchto dňoch rozhodujú, ktorú vysokú školu si zvolia a vypĺňajú prihlášky. Termíny na ich poslanie si určujú jednotlivé fakulty. Ako si však zodpovedne a čo najlepšie vybrať školu? Dozviete sa v článku...

Ilustračný obrázok k článku Maturanti, ako si správne vybrať VŠ? Minister školstva Čaplovič radí...
Foto: Jaroslav Dodok

Podľa novely vysokoškolského zákona, ktorá platí od začiatku roka 2013, môžu vysoké školy prijímať záujemcov aj podmienečne. Napríklad v prípade, keď maturant ešte neabsolvoval všetky časti maturitnej skúšky. „Splnenie všetkých podmienok musí uchádzač predložiť najneskôr v deň zápisu na vysokú školu,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Túto novinku môžu podľa neho využiť napríklad záujemcovia o štúdium, ktorí robia talentové skúšky na vysoké školy ešte pred maturitou alebo čakajú na overenie maturitných dokladov zo zahraničia.

Stredoškoláci by si mali školu vyberať zodpovedne

Rezort apeluje na stredoškolákov, aby sa pri výbere školy neriadili len kritériom ľahšej cesty. „Výber štúdia na vysokej škole musí odrážať skutočný záujem o štúdium daného odboru, pričom stredoškoláci by sa pri výbere školy mali orientovať nielen na to, ktorá škola je pre nich atraktívnejšia, či pohodlnejšia, aby sa dopracovali k titulu, ale hlavne, aké šance majú po jej absolvovaní uplatniť sa na trhu práce s tým čo študovali,“ odkázal minister cez svojho hovorcu. Ministerstvo chce finančne motivovať študentov, ktorí si vyberú odbory preferované trhom práce. Vo vysokoškolskej novele preto zavádza nový druh motivačného štipendia.

Na väčšinu vysokých škôl môžu študenti posielať okrem papierovej aj elektronickú prihlášku, ktorá je zvyčajne o niečo lacnejšia. Napriek tomu, že vyplnia prihlášku cez internet, ju však musia zaslať aj poštou. „Dôvodom je nedotiahnutá legislatíva elektronického podpisu. V budúcnosti plánujeme však umožniť podanie plnohodnotnej elektronickej prihlášky po úspešnom skúšobnom projekte uskutočnenom na jednej z našich fakúlt,“ uviedla hovorkyňa košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Jaroslava Oravcová.

Systém elektronických prihlášok ešte nie je hotový

Prorektor pre vzdelávanie z bratislavskej Ekonomickej univerzity Ferdinand Daňo podobne hovorí, že študenti musia posielať vytlačenú elektronickú prihlášku preto, že písomná forma prihlášky obsahuje aj súhlas uchádzača na spracovanie jeho osobných údajov. „Snažíme sa o to, aby v budúcnosti bol tento súhlas súčasťou elektronickej prihlášky, t. j. podaním a uložením elektronickej prihlášky by uchádzač zároveň tento súhlas vyjadril,“ povedal. .
Poplatky za prijímacie konanie na prvý stupeň štúdia sa na slovenských školách pohybujú na úrovni od 20 do 70 eur. Najdrahšie sú lekárske fakulty. Záujemcovia o štúdium medicíny v Bratislave na Univerzite Komenského (UK) zaplatia 70 eur, na UPJŠ v Košiciach 50 eur, na Jesseniovej fakulte UK v Martine 60 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM