Michal Majer Rôzne

Matematika dnes nestrašila

Dnes sa na základnej škole v Radvani uskutočnil už druhý ročník „Dopoludnia s matematikou“. Štvrtáci z viacerých škôl mali opäť príležitosť zistiť, že matematika nie je strašiakom, ale zaujímavým predmetom plným logických výziev a hlavolamov.

Táto akcia nadväzuje na bohatú, vyše 26 ročnú tradíciu školy v rozšírenom vyučovaní matematiky a prírodovedných predmetov. Počas tohto obdobia bola škola zásobárňou šikovných žiakov, z ktorých mnohí pokračovali v rozšírenej výučbe matematiky aj na stredných školách a získali množstvo ocenení.

Inak tomu nie je ani dnes, no namiesto robenia prijímacích pohovorov sa do špecializovanej triedy môže prihlásiť každé dieťa, ktoré matematika baví a má k nej pozitívny vzťah. Objaviť tento vzťah sa škola pokúsila práve pomocou „Dopoludnia s matematikou“. „Cieľom tohto podujatia je rozvíjať talent u detí so záujmom o prírodovedné predmety, zistiť, že matematiku dnes všade potrebujeme a nejde o žiadneho strašiaka,“ približuje nám zámery riaditeľka ZŠ Radvaň, Mgr. Katarína Príbojová.

Podujatia sa zúčastnili štvrtáci z banskobystrických škôl, ale aj deti zo Slovenskej Ľupče, Malachova a Vlkanovej, ktorých prišlo takmer štyridsať. Bolo pre ne pripravených dvanásť stanovíšť. „Deti postupne riešia zaujímavé úlohy – nemusia riešiť všetky, môžu si vybrať – podľa úspešnosti si zbierajú body, ktoré sa nakoniec spočítajú a vyhodnotia sa najlepší,“ popisuje riaditeľka. Pri riešení úloh ich usmerňovali a povzbudzovali okrem pedagógov aj starší žiaci školy.

Na záver boli deti za úspešné riešenie úloh odmenené „Certifikátom bystrej hlavičky“ a navštívili priestory školy, ktorá pre nich spravila menší deň otvorených dverí.

Dopoludnie s matematikou
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM