Jakub Forgács Správy

Máte nápad, čo by sa v Bystrici malo zmeniť? Takto naň môžete získať peniaze z mestskej kasy!

Príležitosť, akú by ste nemali premeškať. V Banskej Bystrici teraz môžete zabojovať až o tisícky eur pre váš nápad. Netreba však zbytočne vyčkávať, čas sa kráti.

Ilustračný obrázok k článku Máte nápad, čo by sa v Bystrici malo zmeniť? Takto naň môžete získať peniaze z mestskej kasy!
Zdroj: TASR

Na projekty, ktoré sa týkajú Kultúry a umenia, Mládeže a športu, Aktívneho občianstva a komunitného rozvoja či Zelene v meste a verejných priestorov môžu banskobystrickí aktivisti získať peniaze z participatívneho rozpočtu mesta. Vyčlenených je 20 000 eur a o tom, na ktoré projekty pôjdu, rozhodnú obyvatelia v hlasovaní.

Až 5 000 eur

„Participatívny rozpočet je potrebné chápať ako komplexný celok, teda komplex občianskych aktivít ako verejné diskusné fóra, stretnutia občanov v období medzi fórami a práca v tematických skupinách. Predstavujú jedinečný a momentálne nenahraditeľný spôsob aktivizácie občanov pre rozvoj mesta. Občania zažívajú aktívnu a tvorivú spoluprácu v občianskej komunite. Zároveň sa učia navzájom sa počúvať a zdieľať odlišné názory, argumentovať a zvažovať. Učia sa, ako efektívne pracovať v skupinách a rozvíjať riešenia v prospech mesta,“ priblížila Daniela Haragová z Koordinačnej rady (KR) participatívneho rozpočtu.

Aktivisti môžu návrhy projektov podávať do 21. januára 2016. Maximálna suma na jeden projekt je stanovená vo výške 5 000 eur.

„Novinkou tohto ročníka je, že uchádzať sa o finančné prostriedky môžu nielen občania nad 15 rokov s trvalým bydliskom v Banskej Bystrici, ale aj ľudia s prechodným pobytom a študenti študujúci v Banskej Bystrici,“ doplnil Juraj Droppa z KR.

Začne sa už skôr

Počas predchádzajúcich dvoch rokov umožnili finančné prostriedky z participatívneho rozpočtu vo výške viac než 40 000 eur realizáciu projektov, v rámci ktorých sa zveľadilo Komunitné centrum na Fončorde, vybudovali cyklotraily nad Laskomerskou dolinou pre ľudí, ktorí majú radi horské bicyklovanie, vytvorila sa v spolupráci s dobrovoľníkmi mozaika z kachličiek v Sásovej či pripravila séria podujatí, ktoré doplnili tradičné kultúrne leto.

Do participatívneho rozpočtu sa môže zapojiť ktokoľvek, stačí, ak má nápad, ktorý vie spracovať do podoby jednoduchého projektu.

Proces participatívneho rozpočtu podľa nového štatútu začína už koncom predchádzajúceho kalendárneho roka, čo je skôr, ako v predchádzajúcich ročníkoch. Hlasovanie o projektoch bude prebiehať už v marci budúceho roka. Dôvodom je najmä to, aby bol dostatok času na ich realizáciu. Štatút po novom taktiež stanovuje formu hlasovania. Každý občan bude môcť prideliť štyri hlasy projektom, avšak každému projektu môže prideliť len jeden hlas.

Čítajte tiež:

Kam si skočiť v Bystrici tento týždeň: Výber zaujímavých podujatí, ktoré vám pomôžu zatraktívniť váš voľný čas

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM