Jakub Forgács Rôzne Správy

Masky, spev a tanec. Špaňou Dolinou viedol fašiangový sprievod bursovníkov

Folkloristi chodili od domu k domu, domácim povinšovali a povykrúcali ich. Prečítajte si, ako vyzerali fašiangy v starobylej baníckej obci pri Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Masky, spev a tanec. Špaňou Dolinou viedol fašiangový sprievod bursovníkov
Zdroj: TASR

Fašiangový sprievod bursovníkov starobylou baníckou dedinou v nedeľu prilákal na námestie do Španej Doliny v okrese Banská Bystrica okolo 200 ľudí. Niektorí z nich sa pridali k folklórnemu súboru Poničan z Poník, ktorý v maskách, so spevom a tancom obchádzal tamojšie domy.

„Fašiangový sprievod obcou mal u nás kedysi tradíciu. Neskôr sa od neho upustilo a opäť sme ho obnovili pred piatimi rokmi,“ povedala pracovníčka obecného úradu Anna Šlauková.

Keďže Špania Dolina má vlastných obyvateľov málo, organizátori z úradu a občianskeho združenia Zvyky a tradície si každoročne volajú niektorý folklórny súbor, ktorý do obce prinesie vlastné predstavy o fašiangových zvykoch a pôstnom čase.
" „Folkloristi chodia od domu k domu, domácim povinšujú a povykrúcajú ich. Ľudia im za to dajú výslužku a všetci si spolu zaspievajú,“ priblížila podujatie Šlauková.

Nakoniec sa domáci a hostia stretli na námestí, kde bolo pripravené občerstvenie a pravé špaňodolinské pampúchy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM