Marcel Mojžiš Kultúra

Mária (53) a jej zlaté ručičky: Pozrite si jej úžasné drôtované kraslice

Jedným zo symbolov Veľkej noci je aj veľkonočná kraslica, zdobené vajíčko. Predstavivosti pri ozdobovaní kraslíc sa medze nekladú. Môžete ich napríklad odrôtovať...

Ilustračný obrázok k článku Mária (53) a jej zlaté ručičky: Pozrite si jej úžasné drôtované kraslice
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Cesta k drotárstvu…

Pani Mária Forgácsová z Hornej Mičinej sa drotárstvu venuje už šesť rokov vo svojom voľnom čase. K tomuto ľudovému remeslu sa dostala pred niekoľkými rokmi v tvorivých dielňach banskobystrického ÚĽUVu, kde sa zaúčala pod vedením lektorky Blaženky Krivákovej.

Absolvovala kurz Základy drotárstva a neskôr aj kurz drôtovania kraslíc. „Zo začiatku som drôtovala najmä fľaše a rôzne nádoby. Pred dvomi rokmi som vyskúšala odrôtovať aj prvé vajíčka,“ povedala pani Mária.

Výroba kraslice

Za dva roky vyrobila už približne 120 odrôtovaných veľkonočných kraslíc. Príprava takejto kraslice sa začína vyfúknutím vajíčka. Pani Mária vysvetľuje: „Je veľmi dôležité, aby dierky vo vajíčku boli čo najmenšie, čo síce sťažuje jeho vyfukovanie a vyplachovanie, ale vajíčko lepšie vyzerá.“

Po vyfúknutí treba každé vajíčko dobre vypláchnuť, aby neskôr nezapáchalo od zvyškov jeho obsahu. Keď vyschne, môže sa začať drôtovať. „Pri vzoroch sa inšpirujem kraslicami, ktoré som už predtým videla alebo som si kúpila,“ priznala sa. Dĺžka výroby jednej kraslice sa líši v závislosti od náročnosti vzoru. Tie jednoduchšie sa dajú vyrobiť aj do hodiny.

Napriek krehkosti škrupiny, jej ešte žiadne vajíčko neprasklo. „Samozrejme, stáva sa, že občas pri vyfukovaní urobím veľmi veľké otvory. Vtedy vajíčko odrôtujem a škrupinu vyberiem úplne. Zostane tak iba drôtené torzo, ktoré má aj tak svoje čaro,“ povedala.

„Drotárstvo beriem iba ako svoju záľubu a relax. Viem, že je veľa drotárov, ktorí vyrábajú určite krajšie kraslice,“ dodala na záver pani Mária.

Drôtené kraslice
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM