Michal Majer Rôzne

Maňka zhodnotil dva roky vo funkcii župana

O uskutočnených racionalizáciách na školách či v zariadeniach sociálnych služieb Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ale aj snahe urobiť niečo s katastrofálnym stavom ciest patriacich pod BBSK hovoril dnes predseda kraja Vladimír Maňka na t

Napriek problémom s financiami majú rozbehnutých 35 projektov z európskych fondov v hodnote viac ako 44 miliónov eur. Hlavne v oblasti infraštruktúry. „Lebo vieme veľmi dobre, že v našom kraji máme cesty, mosty v katastrofálnom stave,“ uviedol Maňka. BBSK má takmer 2500 kilometrov ciest, ďalej mosty, pričom do 800 kilometrov ciest je v havarijnom stave. Vďaka projektom takisto zatepľovali školy.

Podľa Maňku urobili po jeho nástupe úspory na úrade, urobili personálny audit a znížili počet zamestnancov na úrade. „Lebo sme zistili, že sú tu duplicitné činnosti, niekedy aj dvaja ľudia robili to isté,“ dodal predseda kraja. Ako Maňka priblížil o racionalizáciách v zariadeniach sociálnych služieb, vďaka tomuto kroku ročne usporia 800 – 900 tisíc eur v oblasti sociálnych služieb. Kraj má na starosti stredné školy, tieto v rámci racionalizácie spájali. V danom období sa vyskytlo napätie, čo bolo Maňkovi ľúto, keďže podľa vlastných slov chápal všetkých, čo podpisovali petície proti spájaniu. Keby to však neurobili, školy by neprežili. „Veľký problém bola oblasť školstva, lebo študentov stále ubúda, rodí sa málo detí a tým pádom do stredných škôl nastupuje, aj v minulom školskom roku o 1700 detí menej v celom kraji.“ Štát pritom financie dáva na žiaka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM