Jakub Forgács Rôzne Správy

Malý baby boom v známej obci pri Bystrici. Škôlka sa pasuje s problémom

V neďalekých Selciach sa ročne narodí 15 až 20 detí. Nová materská škola je pre obec nevyhnutná.

Ilustračný obrázok k článku Malý baby boom v známej obci pri Bystrici. Škôlka sa pasuje s problémom
8
Galéria
Zdroj: TASR

Z obce Selce mladé rodiny neodchádzajú, zostávajú a ľudí pribúda. Ako tvrdí miestny rímskokatolícky farár Gabriel Brendza, ktorý je už 17 rokov zžitý s obcou a snaží sa o zachovanie vzájomného ducha farnosti a obce, ročne sa u nich narodí od 15 do 20 detí a veľmi ho to teší. Zažil i časy, keď dedina mala troch storočných občanov. V súčasnosti „držia rekord“ dve 97-ročné obyvateľky.

Starostu dediny Jána Kupca priaznivý demografický vývoj teší tiež, ale trápi ho nedostatočná kapacita škôlky, ktorá v súčasnosti už nepostačuje. Naposledy museli odmietnuť 13 detí, rodičia ktorých žiadali o ich umiestnenie.

„Ročne nám tu pribudne jedna "dobrá“ trieda. Súčasný drevený objekt, kde je škôlka, bol postavený len ako dočasná stavba v roku 1949. Má kapacitu necelých 40 detí. Nutne potrebujeme novú škôlku," zdôrazňuje hlava obce.

Úrad urobil verejnú architektonickú súťaž na materskú školu a zapojilo sa do nej niekoľko desiatok ateliérov. Víťazný návrh je síce na svete, ale financovanie jej výstavby zatiaľ jasné nie je. Podľa Kupca zámerom je, aby základná i materská škola sídlili „pod jednou strechou“, a teda v spoločnom areáli.

Selce majú priemerný ročný rozpočet do jedného milióna eur. Na základnú školu ide okolo 400 000 eur, takže obec disponuje so zhruba 600 000 eurami, z čoho značnú časť pohltia položky, ako komunálny odpad či svietenie. „Niečo sa nám darí aj ušetriť,“ dodáva starosta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj fašiangový sprievod v obci Selce!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Fašiangový sprievod v obci Selce
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM