Jakub Forgács Kultúra

Maliari, sochári, či speváci mieria do Bystrice: Svoje talenty predvedú pod holým nebom

Nadšenci umenia od výmyslu sveta si prídu na svoje. Nevšedné podujatie opäť priláka pod Urpín desiatky umelcov z najrôznejších oblastí. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Maliari, sochári, či speváci mieria do Bystrice: Svoje talenty predvedú pod holým nebom
Zdroj: TASR

Tretí ročník sympózia maliarov, sochárov, rezbárov a interpretačných umelcov pod holým nebom, ktoré nesie názov Banskobystrický Montmartre, sa v meste pod Urpínom uskutoční od 30. augusta do 4. septembra. Podľa viceprimátorky Kataríny Čižmárovej je to dôstojná umelecká akcia, ktorá mestu oslavujúcemu 70. výročie SNP, pridá na atraktivite.

Odtajnené Denníky Juraja Jakubiska

Banskobystrický Montmartre prinesie umenie na Námestie SNP, ale aj do nákupno-zábavného komplexu Europa. Návštevníci uvidia 23 výtvarných a 30 interpretačných umelcov, ich diela, čakajú na nich workshopy tanečné i výtvarné a exkluzívne akcie.

Jednou z výnimočných výstav budú Denníky Juraja Jakubiska, legendárnej slovenskej osobnosti svetovej kinematografie, ktorý s manželkou Deanou prevzali patronát nad tohtoročným ročníkom Banskobystrického Montmartru. Odtajnené denníky známeho režiséra po prvý raz predstavia slovenskej verejnosti v centre Europa.

Centrum ožije hudbou

Tretí ročník Montmartru ozdobia aj obrazy výnimočnej maliarskej osobnosti Banskej Bystrice, akademického maliara Štefana Pruknera. Obrazy, ktoré pochádzajú zo súkromnej zbierky, vystavia v Thurzovom dome.

Na Námestí SNP sa predstavia interpreti ako Mirka Partlová, Janko Slezák, skupina TRJOF, formácia Close Harmony Friends, evergreeny zaspieva Gizka Oňová a francúzskou hudbou ožije centrum mesta vďaka skupine Pas de Pitié.

Raper aj streetartista

Mladšiu i staršiu generáciu určite poteší populárny, no i kontroverzný reper osvieteného hiphopu Suvereno. Práve pod Urpínom štartuje svoje jesenné turné a pokrstí tu aj svoj nový album.

Návštevníci uvidia aj medzinárodne uznávaného umelca street artu Martina Ceila, ktorý predstaví svoju tvorbu mimoriadnych rozmerov priamo na námestí. Banskobystrický Montmartre bude mať aj charitatívny rozmer.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM