Michal Majer Basketbal

Mali ste radšej zostať štrajkovať...

Aj takto zneli pokriky banskobystrických basketbalových fanúšikov na adresu rozhodcov v zápase 25. kola extraligy, v ktorom pod Urpín zavítala Žilina. Práve muži s píšťalkou totiž boli najrušivejším elementom stretnutia, v ktorom banskobystrický ŠKP

**ŠKP Banská Bystrica – BK Váhostav-SK Žilina 79:84 (20:15, 15:16, 18:16, 26:37) **

Najviac bodov: Hovaňák 28 (4), Velčič 14, Immink 11 – Stojanovič 18, Carter a Djurkovič po 17

Trestné hody: 33/17 – 51/36 Trojky: 8 – 2 Fauly: 36 – 27

Rozhodovali: Brziak, Karniš a Bohucký, 500 divákov

V mnohých prípadoch kontroverzné verdikty arbitrov dokázali v stredu na Štiavničkách vyvolať skutočne búrlivú atmosféru, ktorá viedla k viacerým šarvátkam, siedmim vyfaulovaným hráčom, mnohým technickým chybám a slovným atakom. Basketbal, ako to už na slovenských palubovkách býva zvykom, šiel do úzadia a stretnutie sa dohralo vo veľmi nervóznej atmosfére.

Poďme však poporiadku. Bystrica býva v domácich zápasoch veľmi silná a chcela to potvrdiť aj proti tímu spod Dubňa. A v úvode sa jej to aj darilo. Hoci úvodný kôš dali Žilinčania, domáci sa rýchlo ujali vedenia a v priebehu prvej štvrtiny si dokázali vytvoriť 7-bodový náskok. Hostia síce hrali aktívne, avšak na domácich sa dotiahnuť nedokázali. Za zmienku stojí až osem faulov odpískaných na strane Bystrice, zatiaľ čo na strane Žiliny len štyri.

Druhá štvrtina patrila pre zmenu hosťom, ktorí domácim nedovolili ísť do trháku. V polovici štvrtiny síce Bystrica ušla svojmu súperovi až na rozdiel 10-tich bodov a vyhrávala 29:19, hostia však ešte do prestávky upravili na prijateľných 31:35 z ich pohľadu. Dopomohla im k tomu aj málo vídaná strelecká nemohúcnosť domácich pri trestných hodoch, ktorej kraľovala séria siedmych nepremenených pokusov v rade!

Druhý polčas začal náporom domácich, ktorí odskočili svojmu súperovi na 9 bodov. Žilina sa však skonsolidovala a po mnohých nepresnostiach a aj vďaka vychýlenej muške Bystričanov stiahla rozdiel na jediný bod. Počas tejto časti hry rozhodcovská trojica odpískala viacero kontroverzných faulov na strane domácich, ktorých to vyviedlo z miery a na palubovke sa začínala črtať herná kríza domáceho tímu. Napriek tomu svietil na tabuli ku koncu tretej štvrtiny stále šesť bodový rozdiel – 53:47.

Ten dokázali Bystričania v úvode poslednej časti hry ešte natiahnuť o dva body, ale to bolo z ich strany všetko. Od 3. minúty sa začali presadzovať hlavne Žilinčania a skóre v priebehu dvoch minút otočili. K nervozite z nepriaznivého stavu a straty vedenia sa pridali aj prekvapujúce verdikty rozhodcov a nepríjemný záver bol na svete. Vrcholom bola reakcia hráča Žiliny Cartera, ktorý sa po faule zahnal po Bystričanovi Grznarovi rukou, za čo bol vylúčený. Hostia nakoniec odskočili domácim až na 10 bodov, čím definitívne rozhodli o svojom víťazstve. Hoci v závere ŠKP znížil na rozdiel len troch bodov, na zvrat to nestačilo. Najrušivejší element zápasu, rozhodcovskú trojicu, vyprevádzal z palubovky piskot domácich fanúšikov a spŕška nadávok.

mm Foto: zabasket.sk

Mali ste radšej zostať štrajkovať...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM