Monika Obrtalová Rôzne

Malamuty, husky, samojedy...

Severské záprahové psy si mohli zblízka pozrieť Banskobystričania na Námestí SNP, ktoré sa štvornohými pretekármi zaplnilo dnes popoludní. Podujatie Aljaška na námestí bolo pozvánkou na Majstrovstvá Slovenska v psích záprahoch Visegrad Cup 2012, ktor

„Prišli sme sem ukázať pretekajúce plemená, ktoré budú môcť zajtra návštevníci uvidieť priamo v akcii hore na Králikoch,“ priblížil riaditeľ pretekov Branislav Slaný. Na Králikoch sa bude pretekať v šprinte – 10-kilometrový okruh, a na strednej trati – 20-km okruh. Predstaviť sa má 50 mašérov z krajín Vyšehradskej štvorky. Zahraniční mašéri majú prichádzať v priebehu dnešného dňa, pre situáciu na cestách sú však organizátori sami v napätí, koľko ich najmä z Maďarska, Poľska a Čiech nakoniec dorazí. Na samotných Králikoch je podľa Slaného pravá nefalšovaná zima, momentálne tam majú takmer dva metre snehu.

Ako priblížil mašér Ján Uhrin zo Zvolena, mašér máva rôzne záprahy. „Môže mať jedného psíka, môže mať piatich alebo aj 20. Ja mám sedem.“ A to dvoch Aljašských malamutov, ktorí behajú vzadu, „tí sú tak dobrí do sily, do ťahu,“ skonštatoval. Zvyšok tvorí plemeno Sibírsky husky. So psami sa začína pripravovať na jeseň s kárami, keď teploty klesnú pod 10 stupňov. Keď začne snežiť, prechádzajú na sane. Na pretekoch sa psy posilňujú tak ako športovci, iontovým nápojom, ktorý Uhrinovi mieša zverolekár.

Ako informovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová, štart 1. kola bude v sobotu o 10.00 h na Králikoch, medzi 12.00 a 16.00 h je v Husky aréne naplánovaný kultúrny program. V nedeľu bude o 10.00 h štart 2. kola, medzi 12.00 a 15.00 h sú na programe opäť kultúrne vystúpenia v Husky aréne. Slávnostné vyhodnotenie príde na rad o 14.30 h.

Zdroj: TASR

Malamuty, husky, samojedy...
1
Galéria
psy
32
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM