Katarína Oravská Rôzne

Majstrovstvá, aké by ste tam asi nečakali: Na plážovom kúpalisku vám zaručene potečú sliny

Na plážovom sa čoskoro nebude len kúpať. Budú sa tam totiž konať majstrovstvá sveta, aké by ste možno ani neočakávali. Na svoje si prídu vaše brušká a ešte sa aj zabavíte. Hľadať sa bude napríklad najťažší muž či najľahšia žena.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá, aké by ste tam asi nečakali: Na plážovom kúpalisku vám zaručene potečú sliny
Zdroj: TASR

Jubilejné 20. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa uskutočnia v sobotu 14. júna na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici. Ak nesklame počasie, návštevníci si budú môcť zasúťažiť, zabaviť sa a aj okúpať sa. Informovalo o tom dnes na tlačovej besede Občianske združenie Halušky – Turecká, ktoré je organizátorom ak­cie.

Z Tureckej až k bazénom

Ako tvrdia organizátori, sú to tie pravé majstrovstvá, ktoré 16 rokov organizovali najprv v obci Turecká a posledné tri roky v Terchovej. Okrúhle 20-ročné jubileum oslávia napokon v Banskej Bystrici, hoci pôvodne plánovali na Donovaloch.

„Mnohé obce až po nás začali organizovať podobné majstrovstvá. Aby sme tomu raz a navždy urobili koniec, na Úrade priemyselného vlastníctva sme si dali zaregistrovať ochrannú známku. Nech už ľudia vedia, ktoré sú tie pôvodné a pravé Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek,“ vraví riaditeľ súťaže Milan Holák. Novinárom ukázal aj osvedčenie o zápise ochrannej známky.

Variť budú aj zahraniční

Na podujatie, ktoré štartuje o 10.00 h, sa už postupne prihlasujú štvorčlenné družstvá. Ich úlohou je z 3,5 kilogramov zemiakov uvariť čo najrýchlejšie chutné halušky a rovnako rýchlo ich zjesť. Vlaňajší víťazi dosiahli čas varenia 11 minút a 40 sekúnd, zjedli ich za necelú minútu (59 sekúnd).

Do súťaže sa už prihlásili družstvá zo Srbska a Maďarska. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík. Ako informoval Juraj Sninský, konateľ spoločnosti Aqualand, ktorá prevádzkuje plážové kúpalisko, dúfa, že dovtedy otvoria už aj sezónu. Ak im počasie bude priať, návštevníci sa za celodenné vstupné nielen okúpu, ale v areáli zažijú i skvelú súťaž s bohatým sprievodným programom.

Zaspievajú a zatancujú folklórne súbory Matičiarik a Urpín, zaznie country hudba, pripravené sú súťaže v mútení masla, triedení a obliekaní krojov, klobúková súťaž a tiež pitie žinčice na čas, jedenie metrovej syrovej nite, súťaž o najťažšieho muža a najľahšiu ženu a ďalšie atrakcie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM