Jakub Forgács Rôzne

Magazín či Dolnje Tále. Miestne názvy v Bystrici, ktoré upadli do zabudnutia

V histórii Banskej Bystrice nájdeme množstvo zaujímavých pomenovaní. Ako sa kedysi nazývali známe časti mesta? Pozrite si výber zaujímavých miestnych názvov.

Ilustračný obrázok k článku Magazín či Dolnje Tále. Miestne názvy v Bystrici, ktoré upadli do zabudnutia
5
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Ako vznikli najstaršie miestne názvy v Banskej Bystrici, Hušták, Karlovo či Banoš, sme pre vás už zistili. Nedávno sme si posvietili aj na ďalšie pomenovania častí mesta pod Urpínom, ktoré pred rokmi ľuďmi používali bežne, no rokmi upadli do zabudnutia. Teraz vám prinášame ďalšiu časť historického seriálu.

Prečo Magazín?

Neďaleko od Štiavničiek, na kopci, pri ceste smerujúcej do Podlavíc boli už v 18. storočí vybudované vojenské sklady. Ich schátrané budovy asanovali len nedávno, pred 25 rokmi, pri rozširovaní cesty smerom od Mestského parku. Túto časť mesta aj dnes niektorí Bystričania (no najmä Podlavičania) nazývajú Magazín, Na magazín. Názov je odvodený od spomínaných vojenských skladov (Pulver Magazin).

Dnes na tomto mieste stojí kruhový objazd a parkovisko obchodného centra Lidl. Sklady boli do týchto miest situované hlavne pre blízkosť bývalého vojenského cvičiska a strelnice na Dolných lúkach. S názvom Magazín sa dnes stretávame už len sporadicky a pravdepodobne ho čaká podobný osud ako mnohé ďalšie miestne pomenovania, ktoré zaniknú s poslednou generáciou Bystričanov, ktorá ich ešte používa.

Nad Magazínom sa rozprestiera pomerne rozľahlý kopec, ktorý na severe ohraničuje Laskomerská dolina. Na jeho úpätí, za dvoma fakultami UMB, stojí už 50 rokov mestský amfiteáter. Od neho stúpa vyvýšenina, ktorá je sčasti zatrávnená, sčasti zastavaná. Minimálne od polovice 19. storočia sa nazýva Graniar (Granjar). Tento miestny názov bol ešte pred pár rokmi takmer zabudnutý a veľmi málo používaný. Dnes je však pomerne frekventovaný, a to najmä preto, že na jeho juhozápadných svahoch v priebehu 80. rokov 20. storočia vyrástla pomerne rozsiahla štvrť rodinných domov.

Vyhľadávaná mládežou

Za evanjelickým cintorínom, pod dnešnou Bakossovou ulicou, sa nachádza prírodná vyvýšenina – terasa, ktorú už v 19. storočí Banskobystričania, hlavne mládež, využívali na trávenie voľných chvíľ. Táto lokalita, ktorá leží blízko od centra mesta, sa najmä v letných mesiacoch stávala vyhľadávaným miestom na oddych, šport a zábavu. Od týchto aktivít bol odvodený aj jej chotárny názov – Zábava. Dnes sa tu nachádzajú objekty základnej školy, niekoľko bývalých internátov, ihrisko a tiež nákupné stredisko. V niektorých dobových dokumentoch je však „Zábava” situovaná až medzi Karlovo a Kostiviarsku.

V polovici 19. storočia sa v tejto doline na mapách vyskytuje aj chotárny názov „Dolnje Tále”, ktorý dnes zodpovedá približne územiu nad Karlovom, v smere do Sásovej. Obe tieto pomenovania: Zábava aj Dolnje Tále sa dnes už nepoužívajú a pre súčasných Bystričanov sú takmer neznáme.

Čítajte tiež:

Historické miestne názvy v Bystrici. Trafili by ste na druhé Uhlisko či Za hutu?

Najstaršie miestne názvy v Bystrici: Odkiaľ sa vzali Karlovo, Hušták či Banoš?

FOTO: Historická záhada priamo v centre Bystrice. Čo hovorí legenda o tajomných ryhách?

FOTO: Rarita v centre mesta. Stovky rokov stará toaleta priamo nad hlavami Bystričanov

Nesmrteľný ľudový humor z okolia Bystrice. Na čom sa pred rokmi bavili naši predkovia?

FOTO: Keď sa minulosť stretne s prítomnosťou. 5 miest v Bystrici pred desiatkami rokov a dnes

Pôvodný text: Ján Baláž

Historické FOTO Banskej Bystrice spred desiatok rokov
5
Galéria
Zdroj: Permon.eu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM