Marcel Páleš Správy

Má 18-násť a robí vlastný výskum: Bystrický študent dostal ocenenie ministra!

Medzinárodný deň študentstva sa mu zrejme navždy vryje do spomienok. Žiak Gymnázia J. G. Tajovského Peter Kicko (18) bol totiž vďaka vlastnej šikovnosti v tento deň ako jediný študent z celej Banskej Bystrice ocenený ministrom školstva.

Ilustračný obrázok k článku Má 18-násť a robí vlastný výskum: Bystrický študent dostal ocenenie ministra!
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v tomto roku odovzdal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič Pamätný list sv. Gorazda žiakom a študentom, ktorí dosiahli významné úspechy na medzinárodných predmetových olympiádach, či umeleckých a športových súťažiach. Slávnostné oceňovanie 81 mladých reprezentantov Slovenska sa uskutočnilo pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva, ktorý si pripomínane aj ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

Bronz z Japonska aj z Holandska

Ocenenie Pamätný list Svätého Gorazda dostal Peter Kicko na základe úspešnej reprezentácie Slovenska na medzinárodných olympiádach, a to získaním bronzových medailí na Medzinárodnej Geografickej olympiáde v Japonsku a na Medzinárodnej olympiáde stredoškolských projektov zameraných na problematiku životného prostredia v Holandsku.

„Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem byť medzi vami a oceniť tých, ktorí sú skutočnými hrdinami tejto doby, ktorí dokázali svojimi vedomosťami, talentom, nadaním a zručnosťami reprezentovať našu vlasť Slovenskú republiku, svoj región, svoje mesto či obec a svoju školu,“ uviedol pri oceňovaní minister Dušan Čaplovič.

Momentálne rieši za pomoci odborníkov vlastný výskum

Peter nám prezradil, že momentálne sa popri štúdiu v bilingválnej sekcii na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského venuje vlastnému výskumu, pri ktorom spolupracuje s odborníkmi z Botanického ústavu Slovenskej akadémie vied v Banskej Bystrici.

„Tento mesiac som sa zúčastnil s mojou prácou na súťaži Scientia pro futuro, kde sa mi podarilo získať špeciálnu cenu Centra vedecko-technických informácií Slovenskej republiky – postup na Medzinárodnú súťaž environmentálnych projektov GENIUS olympiad, ktorá sa bude konať v New Yorku v júni 2014. Tento ročník sa opäť chystám zapojiť do geografickej a biologickej olympiády, a tiež sa venovať príprave na štúdiu na vysokej škole,“ uviedol mladý študent.

Ako ďalej povedal Peter Kicko, ocenenie ministrom školstva spolu s dosiahnutými úspechmi dokazujú, že jeho práca má zmysel a motivujú ho k ďalšiemu bádaniu, na základe čoho začal robiť nový výskum v biologickej oblasti. Takisto sa snaží podporovať mladších študentov v ich vedeckej činnosti.

foto: minedu.sk, archív P. Kicko

Peter Kicko - ocenenie od ministra školstva
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM