Monika Obrtalová Rôzne

Lyžovať sa začne aj v nižšie položených strediskách

Lyžovať sa začne tento víkend nielen v horských oblastiach severu Banskobystrického kraja, ale aj v niektorých jeho nižšie položených centrách, napríklad Podpoľaní a na juhu. Vleky by mali byť spustené v stredisku Látky - Prašivá, Biele Vody a v sobo

Svahy v stredisku Kokava – Línia v okrese Poltár momentálne upravujú ratraky. Centrum, ktoré leží v nadmorskej výške len asi 800 metrov bude tento rok otvorené len v časti Somárska lúka, kde bude k dispozícii päť vlekov s kapacitou 1500 osôb za hodinu. Podľa prevádzkovateľa Františka Auxta aj tento rok sa tak ako po minulé roky chcú zamerať najmä na študentské lyžiarske zájazdy. Prevažnú časť klientely tvoria školy z okresných miest na juhu Slovenska. Veľa lyžiarov chodí ale do Kokavy aj z Maďarska.

Približne 30 cm snehu hlásia dnes v stredisku Látky – Prašivá, ktoré leží na východe detvianskeho okresu. „Vlek by sme mali spustiť prvý raz v sobotu 4. decembra,“ povedala recepčná blízkeho hotela, ktorý je súčasťou strediska. V sobotu chcú začať lyžovať aj v centre Biele Vody, ktoré sa nachádza v kopcoch na ceste medzi Hriňovou a Lomom nad Rimavicou. Podľa prevádzkarky Jany Vetrákovej už dnes je na svahoch asi 40 cm snehu a ďalší pribúda. Pre návštevníkov je tam pripravená nový, len pred dvoma rokmi sprevádzkovaný hotel s kapacitou 80 miest.

Vlek na Poľane v nadmorskej výške asi 1300 metrov by mal začať premávať na budúci týždeň v sobotu, 11. decembra. Ako nám povedali na recepcii hotela, v oblasti je už dnes asi 60 cm prírodného snehu. Keďže pre ochranu prírody nie je na Poľane možné používať technické zariadenia, prevádzkovatelia sa musia spoliehať len na výdatnú snehovú nádielku. Nižšie položené stredisko Košútka pri Hriňovej začne sezónu v piatok 17. decembra. „Tento víkend chceme pri mínusových teplotách zasnežovať a pokračovať opäť pri vhodnom počasí na budúci týždeň,“ povedal riaditeľ strediska Peter Suja. Prvý týždeň, až do Vianoc budú v stredisku platiť 30-percentné zľavy na všetky druhy lístkov. Košútka začne sezónu s novým penziónom pre 50 ľudí. „Okrem penziónu pribudol v stredisku tento rok aj nový bufet a zväčšili sme aj jestvujúcu reštauráciu,“ pripomenul riaditeľ. Na svahu by mal ešte do konca roku pribudnúť aj jeden malý, 150-metrový vlek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM