Jakub Forgács Správy

Lyžiarske strediská v okolí Bystrice bojujú s oteplením: Pozrite, aké sú podmienky v Selciach či na Králikoch

Oteplenie robí prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk vrásky na čelách. Menšie strediská v okolí Banskej Bystrice tak už druhý rok po sebe zažívajú nie najlepšiu zimnú sezónu. Zisťovali sme, aká je situácia na svahoch.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarske strediská v okolí Bystrice bojujú s oteplením: Pozrite, aké sú podmienky v Selciach či na Králikoch
Zdroj: TASR

Nedostatok prírodného snehu a plusové teploty znemožnili odštartovať lyžiarsku sezónu ešte pred vianočnými sviatkami, ako tomu bolo roky predtým. Navštevujú ich najmä ľudia z mesta pod Urpínom a blízkeho okolia.

Prírodný sneh chýba

Na Šachtičkách otvorili sezónu len v sobotu, stredisko funguje zatiaľ v obmedzenej prevádzke, od Sedla po Pánsky diel. Ako dnes uviedol vedúci lyžiarskeho strediska Šachtičky Erik Rýs, hoci prírodný sneh napadol, hneď aj zmizol. Počasie im umožnilo pokryť technickým snehom zatiaľ jednu 700 metrov dlhú zjazdovku, kde je 30 až 35 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie veľmi dobré. V prevádzke je vlek a komplet detský areál.

„Zima nie je zima, počasie skôr pripomína bláznivý apríl. My sme odkázaní na prírodný sneh. Keby nasnežilo aspoň 30 centimetrov, celé stredisko by fungovalo naplno. Inak to bude katastrofa ako vlani,“ reagoval Rýs.

Lyžiarske stredisko Selce-Čachovo dnes síce „ťahá“ naplno, ale aj tam museli sezónu otvoriť neskôr, len od začiatku nového roka. „Počasie je mizerné, no my sme studená dolina. Máme od 40 do 60 centimetrov technického snehu, otvorené tri zjazdové trate vrátane detskej, v prevádzke sú štyri vleky. Podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré,“ konštatoval riaditeľ strediska Dušan Mesík. Pamätá si, že kedysi otvárali centrum už aj na Mikuláša. V súčasnosti tam majú škôlkarov na lyžiarskych kurzoch.

Preteky záprahov presunuli

Vyššie položené Králiky plánovali otvoriť lyžiarsku sezónu vlani 20. decembra, nakoniec ju mohli spustiť až deň pred Silvestrom. Podľa Ivany Alexovej z infocentra Ski Králiky v súčasnosti majú 50 centimetrov snehu, okrem technického aj prírodný. „Minulý týždeň nám nasnežilo minimálne 15 centimetrov, v Banskej Bystrici vtedy pršalo,“ poznamenala.

Ako Alexová uviedla, majú veľmi dobré lyžiarske podmienky. Počas víkendov, keď je slnečné počasie, je na svahu plno. „Aj napriek tomu, aké je počasie, celkom sa dá,“ dodala.

Na Králikoch sa už tento víkend mali uskutočniť preteky psích záprahov Visegrad Cup. Dedina očakávala príchod okolo 60 súťažiacich zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. No ako dnes potvrdil organizátor Branislav Slaný, pre nepriaznivé snehové podmienky museli podujatie presunúť na 14. a 15. februára.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM