Jakub Forgács Iné športy

Lyžiarska sezóna už klope na dvere: Čo si pre nás pripravili strediská v okolí Bystrice?

V blízkosti Banskej Bystrice sa nachádza hneď niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré lákajú nadšencov zimných športov. Zisťovali sme preto napríklad, kedy sa u nich začína sezóna a aké novinky počas nej môžeme očakávať.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarska sezóna už klope na dvere: Čo si pre nás pripravili strediská v okolí Bystrice?
Foto: Slávka Kellová

Donovaly aj s 8 – hodinovým lístkom

Lyžiarsku sezónu v stredisku Park Snow Donovaly začali v časti Záhradište už v sobotu. „Počasie nám praje, nepretržite zasnežujeme zjazdovky č. 4 a 7 na Záhradišti a spodnú časť zjazdovky č. 1 na Novej holi,“ uviedol Miroslav Dobrota, marketingový manažér strediska.

Sezóna 2012/2013 v stredisku trvala 128 dní (8.12.2012 – 14.4.2013). „Čo sa týka návštevnosti však bola o niečo slabšia ako sezóna pred tým, nakoľko síce bolo veľa snehu, ale aj veľa dní s nepriaznivými poveternostnými podmienkami – silný vietor, silné sneženie, zhoršená viditeľnosť. To všetko ovplyvnilo aj návštevnosť,“ pokračoval a ako uviedol, verí, že spokojnosť návštevníkov sa zvyšuje rovnako, ako sa snažia zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb v stredisku.

Na Donovaloch si môžete užiť aj večerné lyžovanie, ktoré sa začína zvyčajne v decembri, podľa snehových podmienok. Pre lyžiarov si v tejto sezóne pripravili aj špeciálne novinky. „Predovšetkým 8-hodinový výberový lístok a "vynovenú“ kartu hosťa – PARK SNOW Card," dodal Dobrota.

Ski bus na Šachtičky

„Lyžiarsku sezónu 2013/2014 plánujeme spustiť v sobotu 14. decembra, bude však záležat na klimatických podmienkach,“ informoval Alexander Vegso zo strediska Ski Šachtičky, podľa ktorého potrebujú aspoň jeden týždeň priaznivých teplôt pre umelé vysneženie zjazdoviek. „Umelo zasnežujeme skoro 5 km zjazdových tratí, vlastníme 17 snežných diel, máme 52 odberných miest vody a vzduchu pre delá,“ pokračoval.

Hoci štatistiku o počte ľudí, ktorí stredisko navštívili v minule sezóne neevidujú, prepravná kapacita osôb bola vyťažená v priemere na 70%. „Minulá zima bola mimoriadne náročná, množstvo snehových zrážok bolo veľmi ťažké na údržbu a spracovanie snehu. Zjazdové trate sme však pripravili veľmi dobre, verím, že spokojnosť návštevníkov bola vysoká,“ povedal Vegso, ktorý poukázal aj na novinku. „Túto sezónu bude premávať ski bus na trase Banská Bystrica – Šachtičky a späť,“ dodal.

Selce – Čachovo pre rodinnú lyžovačku

Sezóna v lyžiarskom stredisku Selce – Čachov sa začína okolo 15. decembra. Všetko závisí od počasia. „Je potrebné, aby prišlo chladné, mrazivé počasie, alebo trvalejšie sneženie,“ informoval Dušan Mesík, konateľ firmy Športcentrum Selce-Čachovo, podľa ktorého síce majú v stredisku veľmi kvalitný zasnežovací system, ale je potrebný mráz.

„Kedže sme prímestské lyžiarske stredisko, v priebehu sezóny sa tu vystrieda približne 30 000 ľudí,“ pokračoval Mesík. Ako uviedol, lyžiarske podmienky sú u nich cca do konca marca. „Myslím si že, všetci zákazníci sú u nás spokojní, pretože stredisko a jeho služby sú orientované na rodinnú lyžovačku,“ povedal.

Stredisko ponúka lyžovačku pre náročnejších, ale aj začiatočníkov, večerné lyžovanie, lyžiarsku školu a škôlku, sánkársku dráhu, prírodné klzisko, požičovňu lyží, skiservis, bezplatné parkovisko, a samozrejme reštauračné a bufetové služby. „Čo sa týka ďalšieho rozvoja strediska, máme spracovaný investičný zámer, ale momentálne sme dosť úverove zaťažení, takže sme museli trošku pribrzdiť,“ dodal Mesík, ktorý by rád uvítal nejakú finančnú podporu, čo je však podľa jeho slov pre menšie strediská dosť próblémové.

Na Kordíkoch si zalyžujete aj v noci

Lyžiarska sezóna v lyžiarskom stredisku SKI CENTRUM Kordíky začína zvyčajne okolo Vianoc. „Všetko to závisí od počasia. Umelé zasnežovanie využívame minimálne, väčšinou nám prajú prírodné snehové podmienky, čo je aj na lyžovačku ideálne,“ informovala Katarína Konopová zo SKI CENTRUM Kordíky a ako doplnila, sezóna 2012/2013 bola snáď najdlhšia, keďže sa u nich lyžovalo ešte začiatkom apríla. „Čo sa týka návštevnosti, bola o niečo slabšia ako tá predošlá, bolo to však zapríčinené menším počtom slnečných dní, čo výraznou mierou vplýva na návštevnosť. S týmto názorom sa stotožňujú aj naši návštevníci,“ pokračovala.

Rovnako ako predošlé sezóny, aj túto plánujú prevádzkovať večerné lyžovanie za nezmenené ceny, každú stredu, piatok a sobotu od 17:30 do 20:30 „Veríme, že aj táto sezóna bude minimálne rovnako bohatá na prírodný sneh ako predošlá a tešíme sa na našich návštevníkov,“ dodala Konopková.

Novinkou na Králikoch je ICE CAMP

Presný dátum začiatku lyžiarskej sezónny na Králikoch zatiaľ nevedia, nakoľko momentálne intenzívne zasnežujú technickým snehom. „Počasie nám zatiaľ praje, takže určite to bude v blízkej dobe, ale presný dátum zatiaľ nevieme,“ povedal Marek Muroň zo SKI Králiky. Ten minulú zimnú sezónnu hodnotí pozitívne. „S návštevnosťou sme boli spokojní, takže dúfame, že je to zrkadlom toho, že naši návštevníci nás navštevujú radi a stredisko a poskytované služby spĺňajú všetky ich požiadavky,“ doplnil.

„Nočné lyžovanie je u nás samozrejmosťou. V prímestských strediskách je veľmi obľúbené, nakoľko ľudia radi športujú po práci a tak je cez týždeň dosť využívané,“ pokračoval Muroň. Na Králikoch môžete využiť takisto aj služby skibusu, ktorý návštevníkov dovezie z Banskej Bystrice zadarmo. „Úplnou novinkou v našom stredisku v nadchádzajúcej sezónne je realizácia projektu "ICE CAMP“, ktorý opúšťa Donovaly a sťahuje sa k nám na Králiky," uviedol Muroň a dodal, že návštevníkov čaká aj množstvo nových podujatí a adrenalínových zážitkov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tohto projektu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM